Benim ‘Kart Kurt Sesleri’ kitabım Bedirhan Bey ve ailesini anlatır. Ailenin Siyasi Kürtçülük içindeki yeri nesiller boyunca işlenir. TKP’li Ahmet Kardam da Bedirhan Ailesi mensuplarından bir isim…
1.Soyunu arayan adam:
Ahmet Kardam 1992 yılında ablasından ilginç bir hediye alır. Hediye, elyazması bir defterdir. Kardam’ın babaannesinin babası, Sultan Abdülhamid’in paşalarından Ali Galip Paşa’dır. Defter, 1933 yılında Ali Galip Paşa tarafından, ölümünden kısa bir süre önce yazılmış.
Kardam defteri okuyunca ailesinin kökenine ilişkin o güne kadar hiç duymadığı şeyler öğrenir:
Babaannesinin babası Ali Galip Paşa’nın soyu Mihail Gazi (Mihael Kosses)’ye dayanır. Mihail Gazi, Osman Devleti kurulurken, Osman Bey’le işbirliği yapan, Bizans’ın Harmankaya tekfurudur.
Mihalzade Ali Galip Paşa, 1880 yılında o sırada Aydın Mutasarrıfı olan Necip Bedirhan Bey’in kızı Sariye ile evlenir. Bu evlilikten doğan üç kızdan biri Kardam’ın babaannesidir.
Kardam da aile köklerini tesadüfen öğrenen ünlüler kervanına katılır: “Yani ben Bedirhan Bey’in beşinci kuşak torunu oluyordum! Ben, kardeşlerim ve kuzenlerim kökenlerimiz konusunda hiçbir şey bilmiyorduk. Bizden gizlenmiş, açığa çıkartılmayı bekleyen bir ‘aile sırrı’yla karşı karşıyaydım.”
4.DR. RIFAT KARDAM + NAZİRE (Saruhan Mutasarrıfı Ali Galip Paşa’nın kızıdır. Diğer kızı şair Cenap Şahabettin ile evlidir.)
4.1. GALİP KARDAM + SEVİNÇ
4.1.1. EKİN
4.1. GALİP KARDAM + BEYZA
4.1.2. AHMET KARDAM + FİLİZ
4.1.2.1. UMUT KARDAM + TİNA
4.1.3. ALİ KARDAM + ?
4.1.3.1. SELİNA
4.2. FARUK KARDAM + LEMAN
4.2.1. RIFAT KARDAM + BARBARA
4.2.1.1. KARİNA + WAYNE RUSSELL
4.2.1.1.1. AMELIA
4.2.1.1.2. TRISTAN
4.2.2. NÜKHET + RONALD
2.Amerikan Koleji’nden TKP’ye
Behice Boran, ABD’de okur. Sonra Sovyetçi, Rusçu olur… TKP’li Ahmet Kardam’ın hayatı da ona benziyor.
Ahmet Kardam, Tarsus Amerikan Koleji ve ODTÜ mezunu… 12 Mart 1971 öncesi ‘gizli örgüt olma’ suçlamasıyla sıkıyönetim mahkemesinde yargılanmaya başlanınca sahte pasaportla Hollanda’ya gider. Gıyabında 10 yıla mahkum olur. Ecevit Hükümeti sırasında çıkartılan afla, 1974 yılında Türkiye’ye döner. Sol Yayınları’nda çevirmen ve redaktör olarak çalışır. 1970’li yılların ikinci yarısında Türkiye Komünist Partisi’ne üye olur. Politika gazetesinde genel yayın yönetmeni yardımcılığı yapar. Engin Ardıç ve Hilmi Yavuz da o zaman Politika gazetesi yazarıdır. Daha sonra aynı gazeteye İsmail Cem genel yayın yönetmeni olur. Uğur Dündar da TKP’nin gazetesi Politika’da çalışır.
12 Eylül 1980’den sonra aranmaya başlar. Eylül 1981’de yurtdışına çıkar, Batı Berlin’de yaşar. 1985’e kadar TKP’nin yurtdışı gazetesi Türkiye Postası’nın genel yayın yönetmenliğini yapar. 1986 yılında TKP Merkez Komitesi üyesi olur.
1987’de, Nabi Yağcı (Haydar Kutlu) ile Nihat Sargın, Türkiye’ye döner. Onlar cezaevindeyken, TKP ile TİP birleşir. Yeni parti TBKP’nin birinci kongresi 1988 yılında tapınılan ülkenin başkenti Moskova’da yapılır. Ahmet Kardam, Merkez Komitesi üyeliğine seçilir. Kardam daha sonra Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi ve Parti Meclisi Üyesi olur. Şimdi gözü kulağı PKK-BDP cephesinde. Kardam’a göre Kürt özgürlük mücadelesi yani PKK terörü, Türkiye’yi özgürleştiriyor: “Türkiye genelindeki belli başlı bütün demokrasi ve özgürlük kazanımlarını büyük çapta Kürt özgürlük mücadelesine borçluyuz. Kürtlerin bu mücadelesi olmasaydı nasıl bir Türkiye’de yaşıyor olurduk, düşünmek bile istemiyorum.”
Ünü büyük Osman Paşa’nın torunu TBKP Eski Başkanı Nabi Yağcı da PKK hareketi için benzer duygular içindedir. Fakat Ahmet Kardam’ın demokratik gelişim ile PKK arasında kurduğu denklem sadece TKP solculuğundan kaynaklanmıyor.
3.Baba mason, oğul komünist
TKP’li komünist Ahmet Kardam’ın babası Galip Kardam masondur. Mason babanın komünist oğlu, Aydın Yabancılaşması tezimize uygun bir sonuçtur. Galip Kardam, Atatürk’ün ölümünün 25. yıldönümünde mason locasında bir konferans verir. Bu konferans ayrıca kitap olarak da neşredilir.
4.Mihalzade Ali Galip Paşa niçin Rumlar’ı savunur?
Ahmet Kardam’ın babaannesinin babası Mihalzade Ali Galip Paşa Saruhan mutasarrıfıdır. 1910 yılında ayrılıkçılık yapan Rumlar’a karşı Manisa’da Türkler boykot eylemleri yapar. Mihalzade Ali Galip Paşa bu boykot eylemlerine karşı çıkar. Bunun üzerine halktan büyük tepki alır. Görevini bırakarak İstanbul’a dönmek zorunda kalır. Bazılarının aklına Mihalzade sıfatı takılır kalır…
5.Ahmet Kardam’ın Kürt hareketine bakışı
Ahmet Kardam şimdi Bedirhan Bey’in sürgün yıllarını yazmak istiyor. Kürtlüğünü tesadüfen öğrenen Kardam, soluğu Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde almış. Kürt Enternasyonali havasında şu sözler Kardam’a ait: “Hewlêr’deki enerjiyi hissedebilmek, geleceğe ilişkin beslenen büyük umuda tanık olmak, bu yönetim deneyiminin diğer üç parçadaki Kürtler için önemi üzerinde düşünebilmek, Türkiye’ye Hewlêr’den bakabilmek benim için çok önemli oldu.”
Ahmet Kardam, Kuzey Irak’ta hazırlanmakta olan “Bedirxanî Ansiklopedisi” projesi için görüş alışverişinde bulunmuş.
6.Hatime: Aydın Yabancılaşması’na göre öteki cephesi
Ahmet Kardam; Tarsus Amerikan Koleji-ODTÜ’de okuyor. Rus yanlısı TKP’li oluyor. Babası mason bürokrat Galip Kardam. Zamanla dedeleri Kürt Bedirhan Bey ve Köse Mihal’in torunu Mihalzade Ali Galip Paşa’yı keşfediyor. Şimdi umudu PKK’da…
Ahmet Kardam; büyük büyük dedesi müslüman Köse Mihal’in kemiklerini sızlatıyor… Kardam; PKK’ya akıl vermeyi de ihmal etmiyor: “Bu durumda, Kürt özgürlük hareketinin ve özellikle BDP’nin Türk demokrasi güçleriyle, demokrat, ilerici aydınlarla yaşamın her alanında güçlü bir cephe oluşturabilmesi yaşamsal önem kazanıyor.”
Ahmet Kardam; çareyi TKP’li kalamadığı için PKK’lı olmakta bulan bir senkretik, bir öteki. Kardam; eski TKP’liler Filiz Koçali gibi, Varlık Özmenek gibi, Veysi Sarısözen gibi anti-Türk cephe için mücadeleye devam ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder