1.Kürt Hareketi’nde iki kayıp Talabani ve Elçi
Yaşadığımız günler Kürt Siyasi Hareketi açısından sıcak günler… Abdullah Öcalan’la İmralı’da resmi görüşmelere başlandı. Yaşadığımız süreç, Öcalan’ın PKK ve uzanımları üzerindeki etkisini de gösterecek.
Görüşmelere katılan isimlerden Ahmet Türk DTP Eski Genel Başkanı ve şimdi Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı… Ahmet Türk, Kürt Siyasi Hareketi’nin ikincil liderlerinden bir isim…
Öte yandan Ak Parti’nin Erdoğan sonrası liderlik mücadelesinde Hakan Fidan ismi de bu süreçle alternatifler arasına girecek.
Kürt Siyasi Hareketi’nin ılımlı liderlerinden biri olduğu söylenen Şerafettin Elçi geçtiğimiz günlerde vefat etti. TBMM’deki Türk Bayrağı sarılı devlet törenin ardından Cizre’de Kürt Bayraklı törenler düzenlendi. Elçi, Milli Takımlar Eski Teknik Direktörü Mustafa Denizli’nin kayınpederi. Denizli, Şerafettin Elçi’nin kızı Evin Elçi ile evli ve şimdi Rizespor’u çalıştırıyor.
Elçi’nin partisi KADEP’in Genel Başkan Yardımcısı da Hülya Avşar’ın kuzeni Yüksel Avşar…
Kürt Siyasi Hareketi’nin Kuzey Irak’taki uzanımları da bizi ilgilendiriyor… Irak Cumhurbaşkanı ve KYP Eski Lideri Celal Talabani ölüm döşeğinde… Oğlu Kubat Talabani, Kuzey Irak Yönetimi’ni eklemlenmiş vaziyette… Ancak Bölgesel Kürt Yönetimi de homojen bir yapı değil. Talabani Bölgesi Sorani dil havzası, Barzani Bölgesi Kırmançı dil havzası… Uzmanlara göre Soranice ile Kırmançca arasındaki fark İngilizce ile Fransızca arasındaki fark gibiymiş…
İtici komik sunucu Mehmet Ali Erbil’in eski baldızı Şeyda Coşkun, Mesut Barzani'nin yeğeniyle aşk yaşıyor. Soyadından da anlaşılacağı gibi
Mehmet Ali Erbil de aslen Kuzey Irak’ın Erbil şehrinden. Erbil şehri başta olmak üzere Barzani Bölgesi, Tekelci Türk Sermayesinin en gözde yatırım alanı.
Türkücü Seher Dilovan’ın dayısı Kemal Burkay, Türkçe’nin de bir şairi… Sezen Aksu’nun bestelediği “Bir kedim bile yok” dizeleri ona ait. Şeyh Sait’in torunu Abdülmelik Fırat’ın kurduğu HAK-PAR, Kürtçü bir Zaza partisi olarak varlığını sürdürüyor.
Kemal Burkay’dan daha önce HAK-PAR genel başkanlığı yapan Sertaç Bucak da malum olduğu üzere Zaza idi. Sertaç Bucak; T-PDK eski genel başkanı Faik Bucak’ın oğlu…
Bucak Aşireti’nin şu an merkezi şahsiyeti konumundaki Sedat Bucak, PKK karşıtı tavrıyla Tansu Çiller-Mehmet Ağar döneminde öne çıkmıştı. Sedat Bucak, Abdullah Çatlı ile bağlantılarıyla biliniyor.
HAK-PAR Eski Genel Başkanı Abdülmelik Fırat’ın yeğeni, Şeyh Sait’in torunlarından biri sinema oyuncusu Berçim Bilgin… Bilgin, komedi starı Yılmaz Erdoğan’la evli. Yılmaz Erdoğan’ın abisi, Gülben Ergen’in eski kocası Anadolu Ateşçisi Mustafa Erdoğan da PKK destekçisi Özgür Gündem’in yazı kurulu üyesiydi.
Evet Türk seçkinleriyle Kürt seçkinleri iç içe.
2.Lev Nikoloyeviç Gumilev, tarihçi ve etnolog…
Gumilev yabancımız değil, Türk asıllı Rus şaire Anna Ahmatova’nın oğlu… Geçtiğimiz haftalarda Ankara’da Gumilev’le ilgili bir sempozyum düzenlendi. Gumilev’in Türkoloji’ye katkıları anlatıldı.
Annesi Türk-Tatar asıllı Ahmatova, babası bir Yahudi Nikolay Gumilev, kendisi Rus… İşte büyük imparatorlukların başarısı burada. İmparatorluklar başkasının malzemesiyle, kendi tarihini inşa eder. Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa ve Osmanlı İmparatorlukları bunu başarmıştır. Bugün Amerika’nın başarısı da bu beyin göçünü yönlendirmesinde yatıyor.
3.Marks’a göre, Weber’e göre, Gumilev’e göre
Değişimi anlamak için çoğu zaman düşünürlerin yaklaşımına müracaat ederiz. Marks’a göre değişimin ana faktörü ekonomi’dir… Ekonomi bütün üstyapıyı hukuku, ahlakı, sanatı belirler… Weber ana faktörü zihniyet değişmesine bağlar… Marks karşıtlarının en cazip düşünürüdür Weber… Türkiye’de Erol Güngör’den Rasim Özdenören’e temel alınan bir düşünürdür Weber… Ancak onun asıl tilmizinin Sabri Ülgener olduğu söylenir.
Ahmet Arvasi ana faktörden ziyade değişimi çok faktörlü etmenlerle açıklar… Arvasi’nin ‘Türk-İslam Ülküsü’ adlı 3 ciltlik kitabının bir cildi iktisadı ve değişimi anlatır. Nedendir bilinmez Türkiye kamuoyu; ‘Türk-İslam Ülküsü’ kitabına, elini sürmemiştir. Oysa iktisat cildinde güncelliğini yitirmeyen faizsiz ekonomiden, çağdaş ortaklık sistemlerine arayışlar yer alıyor.
Arvasi’nin değişim konusunda yaslandığı asıl düşünürü Sorokin’dir. Arkadaşımız Fahri Atasoy’un Sorokin konusundaki bir araştırması yıllar önce yayınlandı. O kitap, tekrar yayınlanmalı…
4.Gelelim Gumilev’in hikmetlerine…
Gumilev’in ‘Etnogenez’ isimli eseri uzun süredir başucu kitabım. Aşağıdaki çıkarımlar, benim Gumilev’den özetlediğim tespitler… Türkiye etnik bölücülük tehdidiyle yaşadığı sürece biz Gumilev okumak zorunda kalacağız.
“Tarih, hakikati aramaktır” diyen Gumilev, yapmak istediklerini şöyle özetler: “Bizim görevimiz, yani yapmaya çalıştığımız analiz ise, doğrudan etnogenezle bağlantısı bulunan fenomenleri bir kenara ayırarak, etnosun ne olduğunu ve insanlık tarihinde nasıl bir rol oynadığını açıklığa kavuşturmaktır.”
Gumilev’e gelince… Gumilev, Sovyet dönemi sosyalbilimcisi, akademisyen… Üniversite, komünist rejimin ideolojik hakimiyetinde. Gumilev’in kitabındaki altyapı-üstyapı Marksçı değişim şablonlarını es geçerek asıl Gumilev’e ulaşabiliriz.
Gumilev, değişimin kaynağını passioner liderlik kültünde görür.
5.Gumilev’den hareketle bölücülük sorununa bakmak
Etnos birinci yaratıcı aşamaya adım attığı zaman, değerler de birikmeye başlar
Herhangi bir etnik toplum, bazı üyelerinin gayretleriyle, bütün bir sistemi etnik gelişim yönünde ilerleterek oluşumunun birinci yaratıcı aşamasına adım attığı zaman, maddi ve manevî değerler de birikmeye başlar.
Bedirhan Bey, Babanzade, Dede Barzani, Şeyh Sait isyanları, Kürt etnosunun hafızasıdır.
Passioner liderlik itkisinde hayat vardır
Etnogenezin (etnik aşamaların) son safhasında passioner liderliğe ihtiyaç vardır. İşte, passioner itkilerin itki bölgesinde birbirine komşu olarak yaşayan etnosları da bu itkilerdeki enerji sebebiyle yaşatır. Passioner liderlerin enerjisiyle ayakta duran itkiden uzak bir etnos olan Onghie’lerin hayat ritmi düşmüştür. Genç kadınların dörtte biri kısırdır. Eğer ataları da böyle olsaydı, soylarının çoktan bitmiş olması gerekirdi. Hayat ritimlerini kaybeden ve içine kapanan toplumlarda, üremenin bile azalması ilginç bir durumdur.
Liderlik kabiliyeti (passionerliği) olmayan insanlar ve asabiyesini kaybetmiş toplumlar, yeryüzünde hayata hayvanlardan daha az adapte olma kabiliyetine sahiptirler. Çünkü hayvanlar istikrarlı ve elverişli şartlarda ölmezler. Hatta Andaman Adaları’ndaki timsahlar bile eli silahlı avcılar gördükleri zaman gizlenmeyi öğrenmişlerdir... Çünkü onlar ellerinde ok ve yay bulunan yerlilerden korkmuyorlardı.
6.Hatime: Bu fotoğraf ne diyor?
Türk toplumu pasif, efemine hale getirilirken, Yılmaz Güney projesinden bugüne agresif kabadayı bir Kürt tasarımı gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin star sisteminde de Atıf Yılmaz’dan Yılmaz Erdoğan’a abartılı bir Kürt ağırlığı var…
Türk toplumu Gumilev’in işaret ettiği şu gerçeği unutmamalı: ‘Liderlik kabiliyeti olmayan insanlar, hayata hayvanlardan daha az adapte olabilirler.’
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder