9 Şubat 2016 Salı

Amerrus'un ortak devleti Rojava

1.Amerrus ya da ABD ve Rusya’nın Türkiye’ye karşıtı ittifakı  
Amerrus’ Olcay Yazıcı’nın unutulmaz şiiri… 1970’lerin ortalarında yazılan şiir bugün de tazeliğini koruyor.
Kus bakalım bir zaman daha
Çirkef salyanı ak düşlerine insanlığın. Kus!
Nasıl olsa son can çekişmendir bu.
Son can çekişmen Amerrus!
Olcay Yazıcı’nın ‘Amerrus’ öngörüsü, Kuzey Suriye-Rojava özelinde aynen tecelli ediyor.
NATO müttefikimiz ABD Rojava’nın bir yanında, en büyük dış ticaret partnerimiz Rusya ise başta Afrin olmak üzere öbür yanında ‘Türkiye karşıtı’ PKK oluşumu Rojava’nın inşasıyla meşgul.
Rojava’da örgütlenen PYDAbdullah Öcalan’ın zırvalarını benimseyen bir örgüt. 
PYDKobani’nin IŞİD tarafından işgaliyle başlayan süreçte ABD’den yardım almaya başlar.
Bu süreçten sonra PYD kanton olarak adlandırdığı ilçeleri birleştirme hedefine yönelir. Bunun için Türkmen ve Arap kökenlileri bölgeden tehcir etmeye başlar. Mesela Tel Hamis köyünde Arap ve Türkmenlere ait 225 binanın yüzde 93’ü PYD tarafından yıkılır ve yaşayanlar göçe zorlanır.
PYD’nin merkezi Kamışlı’da. Örgüt, Salih Müslim ve Asya Abdullah’ın eş başkanlıklarıyla yönetiliyor. Asya Abdullah’ı NATO askerleriyle yemek yerken davetlerde görüyoruz.
2.Yakın plan PKK’nın Suriye kanadı PYD 
Gönüllerde Birlik Vakfı’nın 6 Şubat 2016 tarihli etkinliğinde SETA uzmanı Bünyamin KeskinPYD’yi anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Keskin’in sunumuyla yeni bilgiler öğrendik.
PYDArap Baharı’nın doğurduğu kargaşadan faydalanır ve bu süreçte Esad güçleri’yle birlikte hareket eder.
30 Ocak 2014 tarihinde Rojava’da özerklik ilan edilir. Rojava’nın üç bölgesi Cezire, Kobani ve Afrin… Bölgenin özyönetim’le idare edildiği söylense de sonuçta teröristlerin dediği oluyor.
PYD, her kasabayı ‘kanton’ olarak adlandırıp kasabaya başbakan ve bakanlar atıyor. Kongre, Konferans, Parti başkanlığı, Parti Meclisi ve Yürütme Komitesi görüntüdeki kurumlar… Bunların hemen hepsi propagandaya hizmet eden birimler, silahlı güç YPG ana unsur. Yezidi silahlı güç YBŞ, Yezidi bölgelerinde örgütlenmiş.
Bu yapılar içinde aslolan etnik ve dini farklılıkların öne çıkarılması. Afrin Kantonu başbakanı bayan Hevi İbrahim… Hevi İbrahim, Alevi Kürt kasabası Mabada’da doğmuş. Bölgede Yezidi ve Alevi Kürtler var. İki Arap aşireti de PYD ile birlikte ve kabinede üyeleri var. Hevi İbrahim’in yardımcısı Mustafa Abdülhamid Arap. Afrin Dışişleri Bakanı Süleyman Cafer ise Yezidi.
3.Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesiyle PYD öne çıkartılır 
Rusya’ya ait SU-34 tipi savaş uçağı 29 Ocak 2016 tarihinde Türk hava sahasını ihlal eder. Türk hava radar unsurlarınca Rusça ve İngilizce ikaz edilmesine rağmen ilerleyen uçak angajman kuralları gereğince düşürülür.
Bu tarihten sonra Rusya ve Esad güçleri’nin PYD-YPG ile bilinen ittifakı ‘Türkiye karşıtı’ bir mahiyete bürünerek daha da genişler. 
PYDRusya’nın başkenti Moskova’da temsilcilik açar. Putin’in Ortadoğu Temsilcisi Mihail BogdanovPYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve Kobani Başbakanı Enver Müslim’i kabul eder.
KamışlıSuriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinin en büyük ilçesi. Mardin’in Nusaybin ilçesinin 3 kilometre karşısında yer alıyor.
Esad güçleriKuzey Suriye’den çekilirken nüfuz alanlarını PYD’ye devreder. Kamışlı ve Haseke’de hala Esad güçleri var ve PYD ile birlikte hareket ediyorlar. İlçede Esad güçleri, kamu kurumlarında faaliyetlerini sürdürüyor. İlçenin yüzde 25’i Esad güçleri’nin kontrolünde geri kalanı PYD hakimiyetinde.
Rusya’nın Kamışlı’daki hava alanını genişletme çalışmaları var. Kamışlı’ya Rusya’nın yeni bir askeri üs kuracağı iddia ediliyor. 
2015 Ekim ayından bu yana Tel Abyad’da bulunan ve içinde özel birlik timleri de olan 100 kadar Rus askeri Kamışlı’ya getirilir. 
30 Eylül 2015 tarihinden itibaren yoğunlaşan Rusya müdahalesi, PYD-YPG için yeni bir fırsat oluşturur. Rusya özellikle Afrin bölgesinde YPG güçlerine askeri yardım yapar. Rus helikopterleri bölgede sıkça görünür. Rojava’nın Afrin bölgesi, Türkiye’nin Hatay sınırındadır.
Yeni hedef Fırat’ın batısı
PYD, bir süredir Halep’in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında iki yönlü ilerlemeye çalışıyor.
RusyaPYD’nin Fırat’ın batısında ilerleme çabaları için destek vermeye başlar. Nehrin batısındaki Mümbiç, ağır Rus bombardımanı altında.
PYD, Rusya ve Esad ilişkileri
PYD son haftalarda Rus yetkililerle hava desteği verilmesi konusunda yoğun temas içine girer. 12 Aralık 2015 tarihinde YPG Sözcüsü Aldar HalilLazkiye’ye bağlı Hımeymim’de Rus yetkililerle görüşmeler yapar.
PYD’ye ‘sahada tam destek’ sözü verilir. PYD bu sözün özellikle Fırat’ın batısı konusunda hayata geçirilmesini talep ediyor.
16 Ocak 2016 tarihinde Lazkiye’den gelen bir Rus komutan ve beraberindeki askeri heyet Haseke’deki PYD güçlerini ziyaret eder. Bu görüşmede Kamışlı’nın 30 kilometre güneyinde Esad güçleri’ne ait yeni bir askeri birlik oluşturma talimatı verilir.
4.PYD’nin Rojava’daki muhalifi Barzani yanlısı KUK
Rojava’daki PYD muhalifleri KUK’u kurdu. KUK’un başkanı Faysal YusufKUK’un omurgasını Suriye Kürdistan Demokratik Partisi oluşturuyor. Tüm bölgede faaliyet göstermeye çalışıyor. 6-7 bin peşmergesi var. HPŞBarzani’nin partisi KDP’ye bağlı silahlı güç.
PYD-YPGABDRusya ve Esad güçleri’nden aldığı destekle HPŞ’nin etkinliğini sınırlandırmaya çalışıyor.
5.PYD, ABD uçaklarının desteğiyle ilerliyor
PYD, geçen ay ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının yardımıyla Halep’in doğusundaki Sırrin beldesinin güneyindeki IŞİD’i gerilettikten sonra Fırat nehrine ulaşır. PYD liderliğindeki güçler, 27 Aralık 2015’teki ABD hava saldırısının ardından Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı’nı IŞİD’den alır ve Tişrin Baraji’nin 9 km kuzeybatısındaki Ebu Kalkal bölgesine ulaşırlar.
PYD’nin nehrin batısında Halep’e bağlı Mümbiç ilçesini alabilmesi, hava ABD hava desteğine bağlıdır.
PYD öncülüğündeki güçler bölgede yığınaklarına devam ederken ABD, örgütün daha ileriye gitmemesi konusunda Türkiye’den yapılan uyarılar nedeniyle örgüte hava desteğini ertelemişti.
Bu nedenle yönünü Rusya’ya çeviren PYD’nin beklediği destek Rusya’dan gelir. Rus savaş uçakları, Mümbiç ilçe merkezini, ilçenin kuzeydoğusundaki Tişrin Barajı yönünden vurur. PYD liderliğindeki silahlı güçler, kara operasyonu için uygun şartları kolluyor.
6.Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani’deki teröristler mi?
ABD Başkanı Obama’nın özel temsilcisi Brett McGurkKobani Kantonu Başbakanı Enver Müslim ile görüşür. Enver Müslim, PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in kardeşi.
Bunun dışında ABD Başkanı Obama’nın ulusal güvenlik temsilcisi BidenKobani’ye gider ve PYD’den plaket alır.
Bu görüntü üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye seslenir: “Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani’deki teröristler mi?”
ABD ile PYD’nin terör ilişkileri bununla bitmiyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleriyle ilgili olarak kendisine yöneltilen soruları cevaplar.
KirbyTürkiye’nin YPG’yi terörist olarak gördüğünü bildiklerini, ancak ABD’nin YPG’yi terörist olarak görmediğini yineler. ABD’nin YPG’ye mühimmat desteği vermeyi sürdüreceğini belirtir.
KirbyPKK’nın Suriye’deki türevi PYD’ye, ABD tarafından verilen silahların Türkiye’de ortaya çıkması ile ilgili soruya verdiği cevapla ipe un sermeye devam eder: “Bu haberleri doğrulayan bir kanıt bulursak gerekli adımları atacağız.”
7.Hatime: Amerika ve Rusya birlikteliği ‘Amerrus’ 
Olcay Yazıcı’nın ‘Amerrus’ tanımlaması Küresel Sistem’i özetleyen bir ifade…
Rojava’da ABD’nin PYD-YPG’ye verdiği silahlar Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yakalanan teröristlerin elinde çıkıyor.
Amerrus’ tanımlaması, Amerikan ve Rus sömürgeciliğinin birlikteliğini, birbirinden farksızlığını anlatıyor.
Tarih kazananların hep kazanmadığını gösterir. Harita üzerinde göründüğü gibi değildir coğrafya. 
Ortadoğu coğrafyasının sürprizleri bitmez. Yakında Rojava’da PKK’ya devlet inşa eden Rusya ve ABD’yi bazı sürprizler bekleyebilir.
Son sözümüz Olcay Yazıcı’nın ‘Amerrus’ şiirinden olsun: 
Bir sabah bölecek uykularınızı
Dev patlayışları suskunun!..
Bunu bil Amerrus bunu bil!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder