31 Temmuz 2013 Çarşamba

Cenaze yaka fotoğrafları koleksiyoncusu Mustafa Sarıgül

1.Türkiye’de siyaset düğün ve cenaze etkinlikleriyle hayat buluyor
İnternetin komik haber sitesi ZaytungMustafa Sarıgül’ü anlatırken, onun ‘cenaze yaka fotoğrafları koleksiyonu’ yaptığını söyler. Türkiye’de siyaset düğün ve cenaze etkinlikleriyle realize oluyor. Sağda bu işin piri Başbakan Erdoğan, solda ise Mustafa Sarıgül… Sarıgül’ün kolay kolay cenaze töreni kaçırdığı görülmemiştir. Tabii burada saha avantajı da önemli. Üstseçkinlerin cenaze mahfili Teşvikiye Camii, Şişli’de Sarıgül’ün sınırları içinde. Sarıgül saha avantajını hep değerlendirmiştir. 
2.Aylin Kotil niçin yürüyor?
Seçim barajının düşürülmesi öncelikli olarak BDP’nin sorunu. Eli silahlı PKK’nın elde ettiği kazanımları, sivil siyaset bir türlü artıya çeviremiyor.
Aylin Kotil, Mustafa Sarıgül’ün eski eşi ve İstanbul Eski Belediye Başkanı Aytekin Kotil’in yeğeni. İstanbul’dan Ankara’ya yürüdü. Yürüyüş gerekçesi seçim barajının düşürülmesi.
Aylin Kotil’in yürüyüş gerekçesini düşünüyorum. Somut bir neden bulamıyorum. CHP Genel Merkezi’nin Aylin Kotil’in yürüyüşüne destek vermesinden, eylemin Sarıgül karşıtı cephenin bir hamlesi olduğunu anlıyorum.
Mustafa Sarıgül, sürekli gündemde olan bir siyasi aktör… Öyleyse Sarıgül’ü yakından tanımamız şart olmuştur.

3.Standart Mustafa Sarıgül bilgileri
Mustafa Sarıgül, 15 Ekim 1956 tarihinde Erzincan’ın Ilıç ilçesi Göske köyünde doğdu. Hakkı Bey’in oğlu olarak dünyaya geldi. Eğitimine sırasıyla Talat Paşa İlkokulu, Şişli OrtaokuluZincirlikuyu Yapı Teknik Lisesi’nde devam etti. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu.
Mustafa Sarıgül, iş hayatına Kağıthane Belediyesiİstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT Genel Müdürlüğü’nde devam etti. Daha sonra kamu görevinden ayrılarak ticaret yapmaya başladı. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Sarıgül, çekirdekten yetişme bir siyasetçi. Siyasi hayatı, CHP Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Üyeliği ile başlar. Daha sonra CHP Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Sekreterliği, CHP Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Başkanlığı, CHP İlçe Başkanlığı, Kurultay Delegeliği, DSP’den 18. Dönem İstanbul Milletvekilliği ile gelişir. Mecliste bulunduğu dönemde TBMM Başkanlık Divanı Üyeliği, Türk Parlamenterler Birliği Üyeliği ve Türk-Alman Parlamento Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyeliği de yapmıştır. 
Etkin olduğu kuruluşlardan bazıları ise şunlardır: Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Lisesi Okul Aile Birliği Üyeliği, Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyeliği, Herkes İçin Spor Federasyonu As Başkanlığı, ayrıca uzun yıllar Türkiye Futbol Federasyonu Delegesi olarak görev yapmıştır.
4.O İstanbul’da direksiyon sallayan bir şoför
Mustafa Sarıgül 10 parmağında 20 marifet bir belediye başkanı… Halen Şişli Belediye Başkanı. Sarıgül, eski bir İETT’li… İETT’de montör ve şoför olarak çalışmış. Sarıgül bu dönemi, hayatının ilginç bir dönemi olarak da kitaplaştırmış. İstanbul’da Direksiyon Sallamak kitabında bu dönemin hatıralarını anlatır. Sarıgül’ün bir kitabı daha var. O da ‘TBMM’de bir Milletvekili’ adını taşıyor. En genç milletvekili sıfatıyla DSP’den milletvekili seçildiği dönemi yazıya döker.
O bir İETT’li
Mustafa Sarıgül, Sanat Okulu’ndan sonra 22 yaşında İETT’nin açmış olduğu montörlük sınavına girer.
Sınavda sorulan sorular:
- Elektrik akım birimi ve gerilim birimi nedir?
- Trafaze ve Monofaze hat nedir?
- Kilowatt neye nedir? Yazılışı?
- Profadur nedir? Ne işe yarar? Nerelerde kullanılır ?
Sarıgül, soruların hepsine doğru cevap verir. Böylece yazılıdan 100 alır… Kayıtlarda sözlü imtihanının da yapıldığı ve bundan da 73 aldığı yazılıdır. Mustafa Sarıgül 87 not ortalamasıyla İETT’de çalışmaya hak kazanır.
İyi hal kağıdı: muhitince iyi ahlaklı olarak tanındığı
Mustafa Sarıgül, Şişli Merkez Başkomiseri K. Şener Apaydın’ın imzaladığı iyi hal kağıdı ile İETT’ye müracaat eder. 
K. Şener Apaydın’ın yazdığı iyi hal kağıdı şöyledir: “İETT idaresinde bir görece alınacağı bildirilen ekli evrakta geçen Mustafa Sarıgül halen mıntıkamız Şişli Halepli Şükrü Sok. 4/6 sayılı yerde ikamet etmekte olup ikamet ettiği müddet içinde muhitince iyi ahlaklı olarak tanındığı, sabıkasının bulunmadığı, yapılan tahkikattan anlaşılmış olduğu...”
Tarihler 7 Şubat 1979’u göstermektedir. Mustafa Sarıgül, Müşteriler Dairesi Tahsilat Müdürlüğü’nde 9494 numaralı üniformayla göreve başlar.
Mustafa Sarıgül İETT’de 1 Temmuz 1982 tarihine kadar çalışır. Bu tarih onun askere gideceği tarihtir.
Ve işten ayrılma varakası
İşçiye Mahsus İşten Ayrılma Varakası’nda Mustafa Sarıgül’e ait kayıt şu şekildedir: “İlgili askere gideceğinden 1475 sayılı iş yasasının 14 ncü maddesi ve makamın 16/9/1982 tarihli onaylarına göre mumaileyhin aşağıda yazılı hesabın tasfiyesi rica olunur 
Kıdem Tazminatı verilerek, ihbar süresi bekletilmeden ve ihbar tazminatı alınmadan iş akdi feshedilmiştir.”
Bu bilgileri nerden biliyorum? Çünkü İETT tarihinin en sıkı araştırma projelerinden biri olan ‘İETT Ünlüleri’ adlı çalışmayı yıllar yıllar önce ben yapmıştım. Bu araştırma şimdi kitap olarak da neşredilmiş.
5.Hatime: Kılıçdaroğlu, Sarıgül’ün adaylığına direnecek gibi
Gazete taramaya devam ediyoruz... Muhabirler, Kılıçdaroğlu’na ‘Mustafa Sarıgül’ün CHP İstanbul Adaylığı’nı soruyor. Kılıçdaroğlu’nun cevabı olumsuz. Anlaşılan TÜSİAD’a rağmen Kılıçdaroğlu, Sarıgül’ün adaylığına direnecek gibi.
İstanbul Belediye Büyükşehir Başkanı seçilen Recep Tayyip ErdoğanRefah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın otoritesini yıktı ve onun birikimi üzerine yeni bir siyasi parti kurdu. Seçilemese de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan iyi oy alan Kemal KılıçdaroğluDeniz Baykal’ın tasfiyesinden sonra genel başkanlık için akla gelen ilk isim oldu ve onun koltuğuna oturdu.
Anlaşılan Kılıçdaroğlu, Sarıgül’ün adaylığına direnebildiği kadar direnecek. 
Çünkü Sarıgül, İstanbul Belediye Büyükşehir Başkanı seçilirse, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık koltuğunda kalması imkansız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder