1.Bir kozmopolit idol Çetin Altan
Vefatından sonra arşivimdeki Çetin Altan dosyasını aldım ve karıştırmaya başladım.
Çetin Altan konusunda yazılanların birbirine 180 derece zıt yorumlar olduğunu gördüm. Kimine göre değişimi algılayan yegane düşünürümüz. Kimine göre Küresel Sistem’in Türkiye temsilcisi.
Çetin Altan; daha çok Turgut Özal döneminin düşünürüdür. Çocukları Ahmet Altan ve Mehmet Altan ise Ak Parti döneminin ilk 10 yılının sadece yazarları değil aynı zamanda savaşçıları.
Mehmet Altan, iktidar taraflısı Star gazetesinin başyazarı, Ahmet Altan ise yerli Pravda Taraf’ın genel yönetmeniydi.
Çetin Altan’ın vefat ettiği Fatih Üniversitesi Hastanesi de ailenin mevcut tercihiyle alakalı. Fethullah Gülen’in başsağlığı mesajı ilginç. Gülen’e göre Ahmet Altan ve Mehmet Altan “her zaman birer cesaret timsali.”
Altan Ailesi’ne meftun oluş sadece Fethullah Gülen’in bakışlarında sınırlı değil. Türkiye gazetesi eski yazarı Ömer Öztürkmen vefat etmeden önce yazdığı bir yazıda, ‘ya Altan kardeşler olmasaydı’ diye yazabilmiştir.
Nuh Gönültaş, Altan Ailesi’ni övdüğü bir yazıda kendisini sıfırlar. Altanlar’ı övme cüreti için bile af diler: “Özellikle büyük erbab-ı kalem Çetin Altan beni affetsin, daha işin başındayken ve mesleğinde henüz büyük başarılara imza atmamış birisi olarak, o ve ailesi hakkında kalem oynatmaya teşebbüs ettiğim için.”
Genelkurmay Başkanı Necdet Özer’in sözleriyle birileri Türk Ordusu’na kumpas kurmuştur bu kesin.
Daha vahimi Türk Sağı Altan Ailesi’nin kumpasına gelmiştir.
Sağ; bürokrasi’yle çatışırken Altanlar’ı dublör olarak kullandığını zannetti. Ama asıl kumpasa gelen kendisi oldu.
Elin aklıyla bu kadar yürünüyor.
2.Aydın Yabancılaşması’na göre Çetin Altan
Aydın Yabancılaşması bir süreç… Batılılaşma tarihimizin ünlü aileleri bu çemberden istisnasız geçmiştir. Hedonizm, Hetorodoksi, Masonluk, Pozitivizm, Sosyalizm.
Çetin Altan’ın annesinin babası Hacı Hafız Mustafa Muhyiddin Efendi’nin şeyh olduğunu Müfid Yüksel’in araştırmasıyla öğrendik. Mustafa Muhyiddin Efendi, Unkapanı Salih Paşa Mahallesi Yeşil Tulumba Sokak’ta bulunan Şeyh Abdülhalim Efendi Tekkesi postnişinidir. Rufaiyye Tarikatı, mensubudur.
Hayır sahibi bir zattır. ‘Kırk anahtarlı Şeyh Mustafa Efendi’ diye tanınır. Uzun yıllar imamlığında bulunduğu Üsküplü Çakır Ağa Camisi yanınca, kendi parasıyla yeniden yaptırır. 1910 yılında vefat eder.
Dedesinin hilafına mason, sosyalist ve aynı zamanda liberal olan Çetin Altan ‘Tanrıtanımaz’ olduğunu söyler.
Altan, inanç durumunu şöyle izah eder: “Bir ayrıma muhtacız. Ateizm başka şeydir, paganizm başka. Ateizm insanın kendi iradesiyle Tanrıtanımazlığı felsefi olarak benimsemesidir. Biz paganlar ayrı bir vak’ayız. Paganlar başka türlü olmaları mümkün olmadığından, yetiştirilme biçimlerinden Tanrıtanımaz olanlardır. Türkiye’de ateizm yoktur, paganlar vardır.”
Şeyh ve medrese mensuplarının torunlarının tıpkı paşazadeler gibi Batıcı olduğu malum. Çetin Altan hem şeyh torunu hem asker torunudur. Klanının bütün bireyleri gibi Aydın Yabancılaşması’nı yaşar.
3.Dedesi Tatar Hasan Paşa Şalcı Bacı’yı idam ettirir
Çetin Altan’ın dedesi Tatar Hasan Paşa, Çanakkale’de görev alan komutanlardandır. Paşa bu olumlu yönüne rağmen Şapka Devrimi sırasında bir kadın hakkında idam kararı verdirmiştir. Altan bu konuda şu satırları yazmıştır:
“Dedem Hasan Paşa çok sert bir askerdi. Bir şapka isyanını bastırmakla görevlendirildiği bir kentte, hızını alamayıp bir de kadın asmıştı. Sanırsam siyasal suçtan ilk asılan kadın odur tarihimizde. Kadın sehpaya çıkmadan önce ‘Ben bir hatun kişiyim. Şapka ile ne derdim ola ki’ demiş galiba. Ben o tarihte henüz doğmamışım. Çok ama çok sonradan öğrendim bunları.”
4.Çetin Altan ve aile bağları
Ahmet Altan Taraf gazetesi eski genel yayın müdürü. Mehmet Altan, Star gazetesi eski başyazarı. Baba Çetin Altan, ölene kadar Milliyet gazetesi köşe yazarı.
Ahmet Altan’in kızı, Yılmaz Erdoğan’ın eski birlikteliği torun Sanem Altan Vatan gazetesi köşe yazarı ve NTV’de Spor Programı sunucusu. Sanem Altan’ın kocası İbrahim Seten Vatan’ın Spor Müdürü… Ahmet Altan’ın oğlu Kerem Altan spor yazarı. O da Vatan’da yazıyordu.
Ahmet Altan’ın eşinin amcası spor yazarı Necati Bilgiç ve onun oğlu Gürcan Bilgiç de spor yazarı… Mehmet Altan’ın oğlu Ömer Altan karikatürist… Çetin Altan’ın eski eşi Mine G. Kırıkkanat da Vatan yazarı… Şimdiki eşi Solmaz Kâmuran romancı… Hıncal Uluç’la Mehmet Ali Kışlalı-Ahmet Taner Kışlalı’nın Altanlar’a akrabalığını da unutmayalım.
Ahmet Altan’ın oğlu Kerem Altan sinema oyuncusu Defne Joy’un öldüğü gece yanındadır. Cinayet iddiaları ailenin başını ağrıtır. Aileden Hıncal Uluç bile vitesten atar ve kuzenini eleştiren bir yazı kaleme alır.
5.Hatime: Kozmopolit idol Çetin Altan’dan alacağımız şeyler var
Altan Ailesi’nin Türkiye Cumhuriyeti, Türklük, Sünnilik, Diyanet ve Türk Ordusu’na karşı savaşına elbette karşıyız. Ama Devlet muhabbetimizi gerekçelendirip kimse bizden ‘Bürokratik Yönetim Geleneği’nin kamburlarını taşımamızı beklemesin.
‘Bürokratik Yönetim Geleneği’nin tasfiyesi tarihsel bir zorunluluk.
Yeni sorunumuz her iktidarın kendi Yeni Sınıf’ını oluşturarak Yerli Burjuvazi’nin millileşmesini önlemesi. Fikirsiz burjuvazi ötekileşir. Türkiye’nin yerli oto üretmedeki zorluğu fikirsizlik. Sağ iktidarlar, kültürü, sanatı ve fikri ciddiye almaz.
Balzac’la Fransız burjuvazisi arasında önemli bir bağlantı vardır. Fransız ve Rus romancıları, Alman düşünürleri kendi ülkelerinin idealizmini yoğurur.
Tek başına bir ordu olan Pavorotti İtalyan düşünün mimarıdır. Aynı zamanda cd’den anahtarlığa battal boy tişörte bir ihracat kalemidir. Kafka’sız Çek turizmi düşünülemez.
İnsanlığın bütün birikiminden faydalanacağız. Çetin Altan kütüphanemizdeki doğal verilerden biri. Elbette onun birikiminden de yararlanacağız.
Altan’ın ısrarla istediği gibi köylüler piyano çalamasa da artık Nihat Genç’in Ofli Hoca tiplemesinin sözleriyle “pilardo oynayiler.”
Bu da bir nevi ilerlemedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder