1.Güneydoğu’da ‘düşman’ algısı
Anketçiler; Güneydoğu’da “Barış Süreci’nin düşmanı kim?” diye sormuşlar. Birinci düşman Ülkücüler, ikinci düşman Derin Devlet çıkmış.
Bu algı, Batı’da da pek farklı değil. Ülkücüler, MHP ve hususen Devlet Bahçeli bir çok kesim tarafından sert bulunuyor.
Aşağıda Devlet Bahçeli ve Abdullah Öcalan karşılaştırmasıyla bu algının doğru olup olmadığını sorgulamaya çalıştık.
2.Yıl 2007, TBMM’de tarihi tokalaşma
Yer, TBMM Genel Kurul Salonu… 2007 Genel Seçimleri’nde seçilen yeni milletvekillerinin yemin töreninin başlamasından önce tarihi bir görüntüye sahne olur. DTP’li Ahmet Türk, MHP sıralarına yönelir. Ahmet Türk’ü, Sırrı Sakık, Osman Özçelik, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan takip eder.
Önce Ahmet Türk daha sonra diğer DTP’liler, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin elini sıkmak için gelirler. Bahçeli de yerinden kalkarak, DTP’lilerin jestine karşılık verir.
Bu tokalaşmadan sonra salondan alkış sesleri yükselir.
MHP’liler, DTP’den gelen jestin ardından kürsüye çıkarak yemin eden DTP milletvekillerini alkışlar.
TBMM’de sevinçle karşılanan MHP-DTP tokalaşması, PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ı öfkelendirir.
Öcalan, İmralı’da avukatlarına seçim sonuçlarını değerlendirirken DTP’yi özellikle MHP’lilerle tokalaşma nedeniyle sert bir dille eleştirir.
Öcalan, tokalaşmayı ‘Palyaço Siyaseti’ olarak niteler.
Öcalan başta Ahmet Türk olmak üzere DTP’lileri yerden yere vurur: “Meclisteki tokalaşma olayı aklımdan bile geçmemişti. Bunu çok ilginç buldum. MHP ile tokalaşıyorlar ama öyle rasgele politika olmaz. Politika ilkeli olmalıdır.”
Öcalan, “Tokalaşma Kürtlerin varlığı, haklarını tanıma noktasında mı yapılıyor? Sırf sembolik olsun diye tokalaşma olmaz, olursa siyaset laçkalaşır. İlkesiz siyaset olmaz” der.
4.Yıl 2008, yer TBMM Eski Binası
Ulus’taki TBMM Eski Binası’nda 23 Nisan törenleri için bir koşuşturma var. Törene ilk gelen parti lideri MHP Genel Başkanı Bahçeli olur. Bahçeli, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ı görünce adıyla hitap ederek “Gel Hasip gel, Meclis’in renkleri tamamlansın” diyerek elinden tutup yanına oturtur.
Törende Ahmet Türk’ün parti liderlerinin bulunduğu bölüme meclis idare amirleri tarafından alınmadığını gören Devlet Bahçeli, Ahmet Türk’ü yanına çağırır ve işgüzarlık yapan amirleri azarlar.
5.Yıl 2010, TÜSİAD Resepsiyonu'nda Bahçeli-Demirtaş tokalaşması
10 Aralık 2010 tarihinde TÜSİAD Resepsiyonu’nda Devlet Bahçeli, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la selamlaşır ve tokalaşır.
6.Yıl 2010, Öcalan’dan ‘Silahlı mücadele miadını doldurmuştur’ diyen Baydemir’e fırça
Yıl 2010, dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir,barışçıl duygularla“Silahlı mücadele miadını doldurmuştur” diye bir açıklama yapar.
Öcalan, avukatlarıyla yaptığı haftalık görüşmede barış mesajları yayınlayan Osman Baydemir’i yerden yere vurur.
7.Hatime: İç çatışmayı engelleyen Bahçeli Barış’a niçin karşı olsun?
Devlet Bahçeli, tokalaşma benzeri medeni adımların bile Öcalan tarafından ‘Palyaço Siyaseti’ olarak nitelendirmesinden sonraDTP-BDP ve HDP’ye, izledikleri ‘Bölücü’ politika nedeniyle mesafe koyar.
Dış güçlerin ortak tasarımı ‘Türk-Kürt gerilimi’ üzerinden bir iç çatışma çıkarmaktır. Devlet Bahçeli, bu oyunu en iyi gören siyasetçilerden biridir.
Bahçeli, ‘Türk-Kürt gerilimi’ ekseninden oy devşirme derdinde olmamıştır. Gerilimin bir tarafı olmamak için Doğu ve Güneydoğu’da oy getirecek bir çok bağlantının özellikle canlandırılmadığını biliyoruz.
Başta İstanbul olmak üzere Hatay’dan Afyon’a, Balıkesir’e Batı bölgelerinde ‘Türk-Kürt gerilimi’ne dönüşebilecek her fitnenin karşısında olan lider Bahçeli’dir.
MHP ile irtibatsız kişilerin ‘Bozkurt işareti’ yaparak ‘Türk-Kürt gerilimi’ oluşturabilecek eylemlerine MHP karşı çıkmıştır.
Bu olumlu yaklaşıma rağmen “Barış Süreci’nin düşmanı kim?” sorusunu Ülkücüler ve Devlet Bahçeli olarak cevaplamak ve ‘kötü Kandil’e karşı ‘iyi Öcalan’ algısı oluşturmak haksızlıktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder