1 Ekim 2014 Çarşamba

Amorti cumhuriyeti: Rojava

1.Beşar Esad’ın PKK’ya hediyesi Rojava
 
Rojava, Amorti cumhuriyetidir… Çünkü Beşar Esad tarafından PKK’ya hibe edilmiştir. Esad, Kuzey Suriye’den geri çekilirken tarihi müttefiki PKK’ya bölgeyi veriyor.
Şimdi gözler IŞİD’de. IŞİD Esad’ı da PKK’yıda dinleyecek gibi görünmüyor.
Eskiden Kuzey Suriye’de birkaç yerleşim yeri bilirdik. Bunlardan biri Halep diğeri Kamışlı idi. Sonra birden bire ‘Rojava’ ismi ortaya çıktı. Reklam mantığıyla boyanmış bir marka ürünle karşı karşıyayız.
Rojova aşağı Rojava yukarı.
PKK’nın kırması PYD, liderleri, yok meclis, yok silahlı güç. Çoğunun adı var kendi yok.
Tabii PKK’nın ardındaki gizli el Rojava’yı bir pazarlama stratejisinin markası olarak tasarlıyor. Bu şebekenin bu fikri akletmesi mümkün değil.
Tasarımın servis merkezi İstanbul medyası. Medyadaki eski solcular PKK’nın doğal müttefiki. Bu Avrupa ajanları BDP’den ziyade HDP’yi çok sevdi. Selahattin Duman’ın deyişiyle “yaşı tutsun tutması bizim yazı işlerinde herkes 68 kuşağındandır” sözü boşuna söylenmemiş.
 

2.Bir büyük yalan: ‘Kuzey Suriye Kürt’tür’ algısı
Suriye KürtleriTürkiye’yi bölme sürecini başlatan PKK’ya kucak açan ve Öcalan’ın Türkiye için önerdiği Demokratik Özerklik modelini PYD (Demokratik Birlik Partisi) örgütlenmesiyle Kuzey Suriye-Rojava’da hayata geçirmeye çalışan bir toplum.
PYD güçleri IŞİD karşısında yenilince şimdi binlerce Suriyeli Kürt göçmen Türkiye’ye sığınıyor.
Kuzey Suriye’de durum
Şu anda İdlip, Çerablus Azaz Bab, Mumbic gibi Türkiye sınırındaki şehirler muhaliflerin kontrolünde. Telabyad ve Resülayn’daçatışma var. Doğudaki iki büyük şehir Kamışlı ve Hasseke şehir merkezleriise Esad hükümetinin kontrolünde.
Bu yüzden Türkiye sınırındaki Suriye halkının hepsi Kürt’tür ve PYD’yi destekliyor imajı yanlış. Sınır bölgelerinde önemli oranda Türkmen, Arap, Çeçen, Çerkes, Ermeni, Asuri ve Süryani yaşıyor.
 
3.Süryani sosyalist politikacı İbrahim Seven: Rojava Kürt kenti değildir
Avrupa’da yaşayan Süryani kökenli sosyalist İbrahim SevenSuriye’nin kuzeyinde sadece Kürtler yaşıyormuş algısı yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekiyor. Suriye’nin kuzeyinde Ermeni ve Süryani nüfusunun yoğunluğuna dikkat çeken Seven, Süryanilerin bölgenin Kürdistan’ın bir parçasıymış gibi gösterilmesinden rahatsız olduğunu dile getiriyor.
Seven’in mesajı şöyle: “Tarihi olarak hiçbir zaman Kürdistan olmayan Kuzey Suriye’yi çantada keklik Kürt devletinin parçası saymak yanlıştır.”
 
4.Kuzey Suriye-Rojava üç bölgeden oluşuyor
Coğrafi olarak Rojava üç parçaya bölünmüş durumda. Şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bölgede önemli oranda Arap nüfus var. Arap nüfusun kırsal kesimde yaşayanları aşiret yapısı içinde. Kürtler Kürtçenin Kurmanci lehçesi konuşuyor.
Rojava’nın üç parçasının özellikleri şöyle:
Cizire Bölgesi:Bu bölge Derika Hemko Tirbespiye, Girke Lege, Amude, Dirbesiye, Serekaniye ve Heseke kentlerinden oluşuyor. Bölgenin nüfusu 2 milyon civarında. Cızire bölgesindeki petrol ve tarım, Suriye ekonomisinin en önemli kaynaklarından.
Kobani Bölgesi:Bölgenin Türkiye sınırındaki karşılığı Şanlıurfa sınırları içinde bulunan Suruç ovası. Suruç merkezi Kobani’ye 10-15 km mesafede bulunuyor. Köyler hemen karşı karşıya. Kobani bölgesinde Til Ebyad, Eyn İsa, Menbec ve Cerablüs bulunuyor. Bölgede 500 bin kişi yaşıyor. Kobani’dehalkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılık.
Efrin Bölgesi: Bölgenin nüfusu 500 bin civarında. Ancak yaşanan son göçlerle nüfusu şu an ikiye katlanmış durumda. Nüfusun önemli bir kısmı Ezaz, Cebel Seman ve İdlip’te yaşıyor. Efrin’deki zeytin arazileri bölgenin en önemli geçim kaynağı.
5.Kobani ve genel olarak Kuzey Suriye-Rojava’da savaş
 
Rojava’daki PYD’ye bağlı silahlı güç YPG ile El Nusra Cephesi ve IŞİD savaş halinde. Bölgedeki Arap nüfusa dayanan IŞİD ilerlemesi bütün engellemelere rağmen durdurulamıyor. PYDKobani’de IŞİD ile çatışıyor. Bölgede bulunan 440 köyden 115 köyü IŞİD ele geçirmiş durumda. IŞİD korkusundan bölgenin yarısı Türkiye’ye göç edince Kobani terk edilmiş bir şehir görüntüsü vermeye başladı. 
IŞİD’le çatışma PKK’nın uzantısı PYD’ye uluslararası bir meşruiyet görüntüsü kazandırdı. Ancak PYD militanları IŞİD karşısında üst üste yenilgi alınca bu meşruiyetin anlamı kalmadı.
Bölgede çoğunluk Araplar’da. Rojava’nın ancak yüzde 30’unu Kürt nüfus oluşturuyor. Üstelik bölgede hakimiyet kurmak isteyen PYD, Barzanici ENKS-Suriye Kürt Ulusal Meclisi’yle de kavgalı.
Türkiye’den Kobani’ye geçen gönüllüler bir saat dayanamadı
PYD ile IŞİD arasında çatışmalar halen sürüyor.Çatışmalar, Türkiye’deki HDP’lilerüzerinde anlamsız yansımaları var.
Kobani’deki çatışmalar sürerken HDP’liler PYD’ye destek için sınır hattında toplanıyor. Grup Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarındaki sınır ötesine geçiyor. Sınırdan geçen sahte gönüllüler Kobani’ye gittikten sonra yeniden Türkiye’ye gelmek istiyor. Ancak güvenlik kuvvetleri bu eylemcilere geri dönüş izni vermiyor.
 
6.Türkiye Rojava’daki örgütlerle ilişkide
Türkiye, Rojava’daki Kürt örgütleriyle doğrudan ve dolaylı görüşmelerini sürdürüyor. PYD Başkanı Salih Müslim’in Türkiye ziyaretinden sonra Barzani yanlısı ENKS-Suriye Kürt Ulusal Meclisi’nin içinde yer alan Azadi Başkanı Mustafa Cuma ve El Parti Başkanı Abdulhakim BeşarAnkara’ya davet edildiler.
Tırışka örgütler
PKK’nın Rojava Demokratik Halk Meclisi tabanı olan gruplardan değil levha partilerden oluşuyor. Partilerden bazıları şunlar: Toplumu Geliştirmek için Kadın Hareketi, Suriye Gençlik Grubu, Arap Toplumu MeclisiKürdistan Yeşiller Partisi, Arap Ekonomistleri Grubu, İnsani Sınırlar Hareketi
7.Hatime: HDP, Çözüm Süreci ve Türkiye’nin PYD’ye yardımı
Avrupa’ya şu ana kadar sığınan Suriyeli sayısı 138 bin. Türkiye’ye 1 buçuk milyon insan göç etmiş durumda. Sadece Kobani’den bir hafta içinde 200 bin insan Türkiye’ye sığındı.
Sınırdan 200 bin Kürt sığınmacıyı içeri alan ve yardım eden Türk Askeri’ne HDP’lilerin niçin saldırdığını anlamak mümkün değil. Askerle tartışan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’tan taş atan Van Milletvekili Aysel Tuğluk’a kadar hepsinin gözü dönmüş.
HDP’nin sınır boylarında yaptığı terbiyesizliklerin temel gerekçesi Kobani’den gelen göçü durdurmak. Çünkü Rojava’nın ortasındaki Kobani boşalırsa Rojava’nın üç bölgesi arasında bağlantı kopacak. Bölgedeki Demokratik Özerklik projesi de böylece yok olacak.
PYDKabani’de IŞİD karşısında bozguna uğruyor. HDP’liler, ‘Çözüm Süreci’nin akıbetini, Türkiye’nin PYD’ye yardımına endekslemiş durumda. HDP Genel Başkanı Demirtaş da film icabı sınırı geçenlerden.
Barzani’nin silahlı gücü Peşmerge IŞİD karşısında çoktan havlu atmış. ABD’nin IŞİD’i havadan bombalamasıyla PYD’yi kurtarmak mümkün değil. Karadan birinin IŞİD’la savaşması gerekiyor. HDP Genel Başkanı Demirtaş’ın PYD’yi kurtarmak için bulduğu formül Türk Askeri’nin IŞİD’le savaşması.
Akıllara ziyan bir mantık.
İnsanın sınır içinde taş attığı, silah çektiği hatta öldürdüğü Türk Askeri’nden yardım istemeye utanması lazım. Ama bunlarda utanacak yüz yok. Her gün birbirinden iğrenç terbiyesizliklerini okul yakarak, yol keserek, kepenk kapattırarak sergiliyorlar.
Yalçın Akdoğan’ın Karayılan’a verdiği cevapta “Kandil’de yan gelip yatacağına git Kobani’de savaş” demesi yerinde bir teşhis.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder