25 Mart 2014 Salı

Kurt Seyit ile Münevver Hanım ekseninde siyaset

1.Nermin Bezmen’in dedesi Kurt Seyit
Kurt Seyit ve Şura’ Nermin Bezmen’in romanı… Şu anda dizi olarak televizyonda devam ediyor. ‘Kurt Seyit ve Şura’ dizisi laf ola beri gele bir dizi değil.
İşbu yazı ‘Kurt Seyit ve Şura’dan ziyade Nermin Bezmen’in ‘Kurt Seyit ve Murka’ romanından hareketle bir gündem okuma denemesidir.
Kurt Seyit ve Murka’nın Türk Siyaseti’nde ve ticari hayatında uzanımları var.
Nermin BezmenKurt Seyit’in torunudur… Kurt SeyitRusya’da monarşi döneminde Çar Nikola’nın muhafız alayında görevli Kırımlı Türk asıllı bir Rus subayıdır.
* Kurt Seyit’in babası Mirza Mehmet Eminof’tur. St. Petersburg’da askeri akademiyi bitirmiştir. EminofRusya’da Lenin’in öncülük ettiği Ekim Devrimi’ne tanıklık eder. Kurt Seyit’in kardeşleri Osman, Havva ve Mahmut, Ekim Devrimi sırasında Ruslar tarafından Kırım’da öldürülür. Dedesinin köklerini araştırırken gazetelere ilan vererek Kırım’da Eminof’ soyadlı kişiler arayan Nermin Bezmen, bu arayışına da cevap bulur. Büyükbabası Mirza Mehmet Eminof’un kardeşinin torunlarının izine rastlar.
* Kurt Seyit 1923 yılında Nermin Bezmen’in anneannesi Münevver Hanım’la evlenir. Kurt Seyit, Münevver Hanım’a ‘Murka der. Bu evlilikten Nermin Bezmen’in annesi Leman ve teyzesi Şükran doğar.
* Nermin Bezmen’in anne tarafından dedesi Kurt SeyitRus Ordusu adına, baba tarafından dedesi Yüzbaşı Ali Nihat ise Osmanlı Ordusu’nda Karpatlar’da birbirleriyle savaşırlar.
Yüzbaşı Ali Nihat Ruslar’a esir düşer ve iki sene Sibirya’da kalır.
* Yüzbaşı Ali Nihat oğlu, Nermin Bezmen babası Vedat Ulus Emlak Kredi Bankası’nda fen eksper şefidir.

Nermin Bezmen; Ali Nihat’ın oğlu Vedat Ulus ile Kurt Seyit’in kızı Leman Hanım’ın evliliğinden doğan ikinci çocuktur. Diğer çocukları Korhan ve Yeşim’dir.
* Anne ve babası tarafından göçü yaşamış olan Nermin Bezmen, anneannesinin köklerini de ‘Mengene Göçmenleri’ adıyla kitaplaştırır.
* Kırımlı Çifkurt Ailesi, ‘Çifkurt Traktörleri’nin sahibidir… Ayrıca Eskişehir’de tuğla ve kiremit fabrikaları da vardır.
Menderes’in bakanı Hasan Polatkan, 1949 yılında Kurt Seyit Çifkurt’un kızı Mutahhare Hanım’la evlenir. Mutahhare Hanım ve Hasan Polatkan’ın Sema ve Nilgün adlı iki çocukları olur. Hasan Polatkan, aslen Kırım Giray sülalesine mensuptur.
2.Çifkurtlar’ın damadı Hüsamettin Cindoruk
* Hüsamettin Cindoruk’un babası Vasfi CindorukAnkara’nın imar planını yapan Alman Yansen’in yardımcısıdır.

* Hüsamettin Cindoruk’un eşi Kadriye Dilek ÇiftkurtAdnan Menderes’le birlikte idam edilen Hasan Polatkan’ın baldızının kızıdır. Cindoruk’un eşi Kadriye Çifkurt anlatır: “Hüsamettin Yassıada avukatı idi. Teyzemin kocası Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın avukatıydı. Eniştemin davası nedeniyle eve gidip gelirken tanıştık.”

Dilek Çiftkurt, ayrıca Eski Başbakan Tansu Çiller’in kolejden sınıf arkadaşıdır.
Hüsamettin Cindoruk’un dedesi mutasavvıf
Hüsamettin Cindoruk’un kendi dedesi ise Dağıstanlı mutasavvıf Ahmed Hüsameddin Rukkali’dir. Cindoruk, ismini Hüsameddin Rukkali’den almıştır.
Hüsameddin RukkaliDağıstan’ın Rukkal şehrinde 1847 yılında doğar. İslam Dünyası’nın pek çok ülke ve şehrini dolaşan Hüsameddin RukkaliII.Abdülhamid devrinde sürgüne gönderilir. Bursa’ya yerleşen Hüsameddin Rukkali burada Hamidiye Dergahı’nı kurar. Tasavvuf tarihçisi Hüseyin Vassaf’ın tespitlerine göre 63 kişiye icazetname verir. Hüsameddin Rukkali, Nakşibendi tarikatına mensuptur. İstanbul’da 1925 yılında vefat eder.
3.Tahsin Çifkurt’tan Levent Kırca’ya Aslı Çifkurt
Araştırmacı Tayfun Er anlatır… Yılmaz Çetiner’in kızı Aslı Çifkurt, Bebek’te büyür ve ABD’de okur. Eşi Tahsin Çifkurt aynı zamanda dayısının kayınbiraderi olur. Yani Celal Sadıkoğlu’nun eşi Hilal HanımTahsin Çifkurt’un kız kardeşidir.
Oyunculuğa merak salan Aslı Çifkurt, yıllar önce Levent Kırca-Oya Başar Tiyatrosu’nda tiyatroya başlar. Bu sırada Levent Kırca ile tanışır.
Levent Kırca ile aşk dedikoduları çıkar. İlişki iddiaları ciddiye binince, Aslı Çifkurt ve eşi Tahsin Çifkurt boşanır.
Levent Kırca, şimdi Doğu Perinçek’in genel başkanı olduğu İşçi Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı.
Levent Kırca, komik adamdır!
Tahsin ÇifkurtÇifkurtlar Otomotiv’in sahiplerindendir.
Çifkurtlar Otomotiv’in ortaklarından biri de Mehmet Çelik’tir. Çelik 6 çalışanıyla 
birlikte gözaltına alınır. Gözaltı gerekçesi gümrük vergisinin düşük ödenmesidir. Bilahare serbest bırakılan Çelik, eski oyuncu Sibel Turnagöl’ün eşidir. Sibel Turnagöl’ün eski eşi ise Sadri Alışık-Çolpan İlhan çiftinin oğlu Kerem Alışık’tır. Kerem Alışık, Attila İlhan’ın da yeğenidir.
Konumuzla ilgili bir başka Sibel de Sibel Can’dır. Sibel CanÇifkurtlar Otomotiv’den aldığı bir otomobil nedeniyle polis sorgusuna çağrılır.
3.Aslı Çifkurt’un babası Yılmaz Çetiner’in ilişkileri
* Yılmaz Çetiner’in dayıları, Cumhurbaşkanı Korutürk’ün Başdanışmanı Emekli Amiral Fahri Çoker ve Trabzon Eski Valisi Ziya Çoker’dir. İlk eşi, dönemin zenginlerinden Ali İpar’ın yeğeni İncila İpar.
Yılmaz Çetiner, ikinci eşi Esin Sadıkoğlu’yla evlenirken eşinin nikah şahidi Ali Sohtorik’tir yani Erdal İnönü’nün eşi Seviç Hanım’ın babasıdır.
* Yılmaz ÇetinerDP döneminde DP’nin yarı resmi gazetesini çıkaran Sadıkoğlu Ailesi’nin damadıdır. Eşinin nikah şahidi ise İsmet İnönü’nün dünürü CHP’li Sohtorik’tir.
4.Hüsamettin Cindoruk’un dayısının oğlu Emin Çölaşan

Yazar Emin ÇölaşanDYP Eski Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un kuzenidir.
Emin ÇölaşanDevlet Meteoroloji İşleri Eski Genel Müdürü Ali Ümran Emin Çölaşan’ın oğludur.
Emin Çölaşan’ın baba tarafından dedesi İttihatçı Veteriner Albay Giritli Emin Bey’dir. Abdülhamit döneminde Libya’nın Büyük Sahra kısmında bulunan Fizan kalesine sürülür. ‘Çölaşan’ soyadı, Fizan çölüne dayanır.
* Menderes’in bakanlarından mason Refik Şevket İnce’nin torunudur. İnceEmin Çölaşan’ın annesinin babasıdır.
Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Tülay TuğcuEmin Çölaşan’ın eşi Tansel Çölaşan’ın annesidir. Tansel Çölaşan da Danıştay Eski Başkan Vekili’dir. Tansel Çölaşan’ın kardeşi Nilüfer Öztan’ın kocası ve Emin Çölaşan’ın bacanağı ise yönetmen Ziya Öztan’dır.
5.Hatime: Sağcı lider Hüsamettin Cindoruk, “Ben sola güveniyorum”
Hüsamettin CindorukSağ parti Doğru Yol Partisi’nin genel başkanlarındandır. TBMM başkanlığı da yapmıştır.
Ama asıl önemlisi 28 Şubat partisi Demokrat Türkiye Partisi’nin de genel başkanı olması.
MHP ve RP düşmanlığını her fırsatta sergileyen Cindoruk bugün umudunun Sol’da olduğunu söylüyor.
CindorukSol’a yeni bakışını şu sözlerle anlatır: “Gördüğüm kadarıyla Sol çok milli olmuştur. Enternasyonal Sol bitmiştir, bir Türk Solu çıkmıştır ortaya. Ben o Sol’a güveniyorum.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder