12 Kasım 2014 Çarşamba

Çerkes Ethem'i yeğenine verilen ödül yaraladı

1.Kafkas Diasporası Yılın En İyileri Ödülü
Diaspora kelimesini önce Ermeniler’den duyduk. Şimdi diaspora çoğaldı. Artık bir de ‘Kafkas Diasporası’ var. ‘Kafkas Diasporası Yılın En İyileri’ ödülü veriyor. Bu sene ödüle layık görülenlerden üç isim dikkatimizi çekiyor. Bülent Arınç, Zehra Taymaz ve Güner Kuban.
Bülent Arınç, ödül töreninde eşinin Çerkes kökenli olduğunu söyledi. Ödül alanlardan Zehra Taymaz vefat eden babası Kazım Taymaz adına aldı ödülü. Kazım Taymaz bir eğitim gönüllüsü. İki bin beş yüz köy çocuğunu okutmuş bir hayırsever.
Törende ödül alanlardan biri de Güner KubanKuban’a ödül verilmesinin tek nedeni Çerkes Ethem’in yeğeni olması.
2.Ayrıntılarla Güner Kuban?
Çerkes EthemAtatürk’le ihtilafa düşünce Yunanistan’a iltica eder. EthemYunanistan’da uzun süre kalmaz hemen Ürdün’e geçer. Ethem’in savaşçılarından bazıları da Yunanistan’a gelir. Gelenlerden biri de ağabeyi Reşit Bey’dir.
Reşit Bey’in kızı Güner Kuban ailesi Yunanistan’dayken 1935 yılında doğar. Babası Ürdün’e geçince sıkıntılı bir dönem yaşarlar. GünerAtina’daki Fransız St. Joseph Okulu’na yatılı olarak verilir. Burada vaftiz edilir. Okuldaki ismi Maria Josephine’dir. 5 yaşına kadar bu Katolik okulunda kalır.
Yunanistan’da maddi sıkıntı çeken annesi 4 çocuğunu okutabilmek için göstermelik de olsa Katolik olmayı kabul eder ve ‘Eva’ adını alır.
Yunanistan’dan Bandırma’ya ailenin konağına gelirler.
Zamanla aile kendi geçim kaynaklarına yeniden ulaşır.
17 yaşındayken babası Reşit BeyÜrdün’deki sürgünlükten geri döner. Ağabeyi Aytek SayAmman’a gider, Reşit Bey’i konuk olduğu Kral Abdullah’ın sarayından alarak Bandırma’ya getirir. Karşısında beyaz sakallı yaşlıca bir adam vardır.
Güner Kuban Alman Lisesi’nde okur.
Sol bir çevre içinde yaşar. Çevresi komünistlerle doludur. Gençlik yıllarında önce komünist sonra sosyalist olur.
Almanya’ya üniversite için gidene kadar birkaç yıl babasıyla kalır. Almanya’ya gider, mimarlık eğitim alır. Türkiye’ye döner. Turizm Bankası’nda mimar olarak çalışır.
Türkçe dışında Fransızca, İngilizce, Almanca, Hollandaca ve Yunanca bilir.
Dizi film senaryoları yazar. Bunlardan biri ‘Mavi Düşler’ adlı dizidir. 1998 yılında yayınlanır. Yönetmenliğini Osman Sınav yapar.
35 yıl üç kıtanın en iyi aylarını seçerek Amerika, Avrupa ve İstanbul arasında hayatını sürdürür. Hollanda’da Amsterdam ve Amerika’da Miami’de yaşar. Buralarda gece kulüpleri işletir.
İki tane Pekineese cinsi köpeği vardır.
Güner Kuban şimdi Bodrum Yalıkavak’taki evinde yaşıyor. Bodrum’da Peridot ismini verdiği zeytinyağı ve diğer doğal ürünlerin ticaretiyle uğraşıyor. Peridot ismini Kleopatra’nın en sevdiği takılarını süsleyen zeytin rengindeki taştan alır.
Bodrum’u “Tabuların yıkıldığı çılgınlıkların başını alıp gittiği şehir” olarak tanımlar.
4.Klonlanma
Güner Kuban, ölünce dondurulmak isteyen Cyronic’lere katılır.
Ölünce dondurulmayı isteyen Cyronic’ler adlı bir grup vardır. Ölünce buza yatırılıyorlar böylece yıllar sonra teknoloji geliştiğinde yeniden canlandırılmayı umuyorlar. Türkiye’den dondurulmayı isteyen ilk kişi de Güner Kuban’dır.
Kuban uyanınca söyleyeceği ilk şeyin viski olduğunu söyler: “Arkadaşlarım Güner uyanınca ilk iş viski isteyecek ama buzsuz olsun diyecek’ diye şaka yapıyorlar.”
5.Hatime: Güner Kuban: Çerkes Ethem benim dünyaya geliş misyonum
Güner Kuban, ‘Çerkes Ethem’ mitosunun ardında durmayı hayatının gayesi olarak tanımlar.
Babası Reşit BeyHarp Okulu’ndan Atatürk’ün sınıf ve sıra arkadaşıdır.
Güner Kuban, hayatının misyonu dediği bir senaryo üzerinde çalışır.
Önce kitap olarak yayınlanacak çalışmanın adı: ‘Benim Amcam Hain Değildi’ olacak. Filmde Güner Kuban’ın annesini Pelin Batu canlandıracak. Film İngilizce çekilecek.
Güner Kuban, hayatta en çok iki özelliği ile tanımlanır. Bir Çerkes Ethem’in yeğeni olması. İki lezbiyenliğidir.
Güner Kuban’ın hayatı ve tercihleri kendisini bağlar. Ama Çerkesler adına verilen bu ödül, Ethem Bey dahil tüm Çerkesler’i derinden yaralamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder