7 Mayıs 2013 Salı

Siyaseti kurtaran adam: Kamer Genç

Kamer Genç, Alevi kökenli Tunceli Milletvekili… Genç, 12 Eylül 1980 sonrası kurulan Danışma Meclisi’nden bu yana milletvekilliğini ‘meslek’ olarak sürdürüyor.
1.Siyasi yelpazenin tasarımı
Türkiye’de ideolojik-siyasi yelpazeyi tasarlayanlar, İslamcı x Batıcı-Laik çatışma denklemini siyasetimizin merkezine oturtmuşlar.
Bu denklem; mason-Bektaşi İsmail Hüsrev Tökin’in yıllar yıllar önce söylediği bir hakikatin dışavurumu gibidir. Tökin, ‘Türkiye’de fiili derebeylik sistemi vardır. Nakşibendi ve Bektaşi yapıları derebeylik sistemi gibi çalışır’ demişti.
Öte yandan PKK-BDP cephesinin içtimai bir tercih olarak şekillenmesi de  karşısına doğal olarak MHP’yi çıkardı.
Neticede siyasetin tasarlanmış yapısı Ak Parti x CHP; BDP x MHP arasındaki gerilim üzerine oturuyor.
2.Tasarım nerede aksadı?
PKK-BDP cephesinin 2012 yazında hızlanan katliamları, Türkiye kamuoyunu terör karşısında yılgınlığa uğrattı. Barış Süreci, bu yılgınlığın eseri olarak şekillendi.
Barış Süreci ve Anayasa çalışmaları Ak Parti ile BDP’yi ittifak yapar hale getirdi. Tasarlanmış yelpazede BDP karşıtlığına konuşlanan MHPCHP’nin yerine Ak Parti karşıtı olarak öne çıktı.
MHP oylarında yüzde 20-22’lik sıçramanın sebebi, bu ‘ana muhalefet artısı’ndan geliyor.
3.Çatışmanın seyri
Kamer Genç, TBMM Genel Kurulu’nda bıkmadan usanmadan İslamcı x Batıcı-Laik çatışma denklemini seslendirir. Genç’in Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Fatma Şahin özelinde “Atatürk'ün getirdiği bu devrimler, kadınlara sağladığı haklar olmasaydı, işte siz de bilmem hangi tarikat mensubu bir vatandaşın, bilmem kaçıncı karısı durumuna düşerdiniz” sözleri, siyaseti yeniden Ak Parti x CHP çatışma eksenine oturttu.
Genç’in bu çıkışına Başbakan Erdoğan dört elle sarıldı.  Grup toplantısında hedefine Kamer Genç’i oturttu.
Kınama cezası alan Kamer Genç, TBMM Genel Kurulu’nda sözlerine açıklık getirmek için söz aldı. Genç’in savunma üslubu genel üslubunun bir devamı olarak ‘ajitatif’ oldu. Ak Parti’li milletvekilleri Kamer Genç’i protesto etti. Tokat Milletvekili ve TBMM Dinleme Komisyonu Başkanı Zeyid AslanGenç’e saldırarak sin kaf’lı sözler sarf etti. Aslan bu sözleriyle, TBMM Tarihi’ne geçti.
Zeyid Aslan’ın başına gelen politik bir iş kazası. Düşenin dostu olmuyor. Politikanın mimarları haddini aşanın ipini gözünü kırpmadan çekiyor.
4.Kamer Genç siyaseti nasıl kurtardı?
Kamer Genç, usta politikacı…
Klasik ‘dört kadın’ polemiği ile İslamcı x Batıcı-Laik çatışma denklemini siyasetin eksenine yeniden oturttu.
Böylece hem MHP ile çatışıp enerji kaybeden Ak Parti’yi, hem de ulusalcı x yenilikçi gerilimiyle boğuşan CHP’yi kurtardı.
Zaten Devlet Bahçeli de doğru bir kararla Ülkü Ocaklı gençlere karanlık sokakları değil, ilim irfan yolunu tavsiye etti.
Yakında kamuoyu araştırma şirketleri CHP’nin yeniden ikinci parti haline geldiğini açıklar.
Siyaset de böylece eski omurgası üzerine oturur.
5.Hatime: CHP’deki gerilimin şifreleri
Kamer Genç çıkışlarıyla siyasetin eski omurgası üzerine oturması, CHP’nin iç çelişkilerine ilaç gibi geldi.
Ancak bu kısa vadeli bir çözüm.
CHP’nin iç gerilimi sıradan bir görüş ayrılığı değil… Aydın Yabancılaşması’nın Pozitivizm aşamasının doğal sonucu olan ulusalcılığın 12 Mart 1971 döneminde Sosyalizm’e evrildiğini gördük.
Doğu Bloku’nun çökmesiyle, Türkiye’deki sosyalist yapı sıradan bir Kozmopolitizm’e dönüştü. CHP’de Pozitivist dönemin kalıntı Ulusalcılık’ı ile Kozmopolitizm çatışıyor. Medya ve uluslararası destekle ulusalcıların tasfiyesi kaçınılmaz görünüyor. TÜSİAD’cı ve turizmci kıyı CHP’sinin çıkarları Ulusalcılık’la değil, Kozmopolitizm’le örtüşüyor.
Orta vadede ne Kamer Genç kalır, ne Muharrem İnce… Çok yakında Deniz Baykal’ı bile hatırlayan kalmaz.
Neticede bir yerlilik biçimi olan Ulusalcılık’ın modernite karşısında direnmesi mümkün değil. Modernite karanlıktır. Kozmopolitizm sadece karanlık değil, kumpasçıdır. Ezoterik yöntemler kullanır, heretiktir.
Yakında Kamer Genç’in gariban Tunceli heterodoksisini bile mumla arayacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder