25 Temmuz 2012 Çarşamba

Bir başka açıdan İsmet İnönü

Kurultay partisi CHP bir kurultayı daha geride bıraktı. Vukuatsız başarılı bir kurultaydı. Kurultayda Kılıçdaroğlu’nun listesini delenler arasında Gülsün Bilgehan da vardı. Bu yazının vesilesi Gülsün Bilgehan olsun. Biz bu vesileyle İsmet İnönü ve ailesi üzerinde biraz konuşalım.
Mevhibe kızım, ikindi geçmesin
Emine Işınsu’nun annesi Halide Nusret’in anılarını okuyorum. Kitabın bir yerinde sahne şu: Halide Nusretİsmet İnönü’nün annesi Cevriye Hanım ve İnönü’nün eşi Mevhibe Hanım’la sohbet ediyor. Vakit ikindiyi biraz geçmiş olmalı ki, Cevriye Hanım telaşlanıyor. “Mevhibe kızım, ikindi geçmesin. Hadi sen namazını kılıver” diyor.  Mevhibe Hanım doğal bir rahatlıkla gidip namazını eda ediyor.
Sonraki yıllarda first leydi olduğu süreçte de namaz, oruç ve mevlit,  İnönü Ailesi’nin tabii uygulamaları arasında görülür. Gülsün Bilgehan yakın zamanda yaptığı bir basın açıklamasında İnönü Ailesi’nin geleneksel ‘mevlit’ uygulamalarından bahsetti.
Burada mevlit anahtar kelime… Semra Sezerİnönü Ailesi’nin kızı… Cumhurbaşkanı ‘Köşk’teki Hakim’ Ahmet Necdet Sezer’in eşidir. Mevlit Semra Sezer döneminde Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde okunmaya devam etmiştir.
Mevhibe Hanım’ın ahretliği Zeynep Teyze
Benim memleketim Ankara… Ankara’nın enteresan bir yönü fısıltı gazetesiyle kimsenin duymadığı siyasi fiskosları herkesten önce duyarsınız. Ama Bülent Ulusu’nun başbakan ve Fahri Korutürk’ün cumhurbaşkanı olacağını seçimlerinden yıllar önce fısıltı gazetesi biz Ankaralıların kulağına fısıldamıştı. Daha önceki büyüklerimiz 27 Mayıs’tan sonra Sarper’in dışişleri bakanı olacağını, Alparslan Türkeş’in Hindistan’dan, Necmettin Erbakan’ın İsviçre’den dönüp parti kuracaklarını bilirlerdi. Talat Aydemir’in darbe yapacağını ama başaramayacağını, çünkü İsmet İnönü’nün bu darbeye karşı olduğunu bilmeyen yoktu bizim gecekondu mahallesinde. Benzer şekilde Turgut Özal’ın başbakan olacağını sadece Ankara’da değil, Türkiye’de duymayan kimse kalmamıştı. Mahallemiz Öveçler’in Kara Harp Okulu ile sınır olması hasebiyle askeri ritüel saatlerini bildiren yat-kalk borusunun sesi, tıpkı ezan sesi gibi yabancımız olmayan tabii bir sesti…
Yakın plan bir başka not… Çocukluğumun Ankarası’nda bir komşumuz vardı Zeynep Teyze… Komşumuz Zeynep Teyze de çok fazla şey bilirdi. Ben Zeynep Teyze’nin bu kadar haberi nasıl bildiğine hayret ederdim.
Sonradan öğrendim, komşumuz Zeynep TeyzeMevhibe Hanım’ın ahretliği imiş. Özellikle İsmet İnönü’nün CHP Genel Başkanı olduğu ana muhalefet döneminde Zeynep Teyze’nin Pembe Köşk’ü her ziyareti bizim mahalle için önemliydi.  Zeynep Teyze, sık sık ziyarete gider, Mevhibe Hanım’la sohbet ederdi. Zeynep Teyze, Nakşibendi kollardan birinin müridiydi. Yani bir tarikata mensuptu.
İsmet İnönü ve ‘Allah’ın dediği olur’ levhası
Şimdi size Mete Akyol’un ‘Yazamadıklarım’ kitabından bir İsmet İnönü hikayesi nakledeceğim. Mete Akyol o zamanlar muhabir… Milliyet’in muhabiri. İnönü Ailesi’nin konutu Pembe Köşk’e rahat girip çıkıyor. İsmet İnönü’nün yatak odasında bir ayna var. Mete Akyol’un gözü aynanın kenarındaki bir küçük levhaya takılıyor ve bunu kaçırmıyor hemen deklanşöre basıp levhanın fotoğrafını çekiyor. Fotoğraflanan levhada ‘Allah’ın dediği olur’ yazmaktadır. Fotoğraf gazetede yayınlanır. İsmet İnönü bu fotoğrafın yayınlanmasına kırılır.
Bunlar gizli bilgiler değil, kitaplarda yazıyor
‘Çanakkale Mahşeri’ romanının yazarı Mehmet Niyazi Bey, okuduğu kitaplardan anlattığı anekdotlara bizler şaşırınca, “Türkiye’de kitap okunmuyor, bunlar gizli bilgiler değil, kitaplarda yazıyor” derdi. Zamanla ben de menkıbe anlatır gibi anekdot anlatır oldum. Benim kanaatim de Mehmet Niyazi Bey gibi, Türkiye’de kitap okunmadığı yönünde… Elimdeki kitap CHP’li eski bakanlardan Cahit Kayra’nın ‘38 Kuşağı’ anı kitabı… Kayra’nın birkaç kitabını yayınlayan kıymetli dostum Yeditepe Yayınları sahibi Mustafa Karagüllüoğlu bu kitabın yeni baskısını Yeditepe’den yayınlamalı.
Cahit Kayra, ‘38 Kuşağı’ kitabında birbirinden önemli bilgiler veriyor. Konumuzla alakalı olan bilgi CHP Parti Meclisi’ne Kılıçdaroğlu’na rağmen giren Gülsün Bilgehan’la ilgili. Kayra kitapta Gülsün Bilgehan’ın Adalet Partisi’nden Milli Eğitim Bakanı seçilen Cihat Bilgehan’ın oğlu Mustafa Bilgehan ile evlendiğini söylüyor. Bu olabilecek bir şeydir, bunda şaşıracak bir şey yok. Ama KayraCihat Bilgehan’ın Kürt isyancısı Bedirhan Bey’in torunu olduğunu söylüyor ki, Bedirhanlar’la ilgili ‘Kart Kurt Sesleri’ kitabını yazan biri olarak buna ben de şaşırıyorum.
Bedirhanlar’ın ilişkilerine göz atıyoruz… Atatürk dönemi Milli Eğitim Bakanı Vasıf Çınar, Paris’teki Kürt Enstitüsü Başkanı Kamuran Bedirhan, latin alfabesiyle Kürtçe grameri yazan Celadet Bedirhan, Türkçe ibadet kitabı yazarı Cemal Kutay, Türk dışişleri bakanlarından Emre Gönensay, Galatasaray Spor Kulübü başkanlarından Tevfik Ali Çınar, senarist Ayşe ŞasaAtatürkçü Cumhuriyetçi Güven Partisi’nin Kadın Kolu Başkanı Meziyet Çınar, Bedirhan Ailesi’nin torunları… İbrahim Alaeddin GövsaFatin Rüştü Zorlu’nun kardeşi Muzaffer ZorluMusa Anter’in kayınpederi Abdurrahim Zapsu, Ürdün Kralı Hüseyin’in amcasının oğlu Rakan Haşimi ve Cenap Şahabettin ailenin damatları… Süleyman Nazif ailenin dünürü… Halide Edip Bedirhan Ailesi’nden Ali Şamil Paşa’nın üvey kızı... Nazım HikmetKamuran Bedirhan’ın süt kardeşi... Teşkilat-ı Mahsusa Reisi Eşref Sencer Kuşçubaşı’nın teyzesinin kızı Bedirhan Bey’in oğlu Bedri Paşa’nın hanımı... Kürt Teali Cemiyeti Başkanı Emin Ali BeyBedirhan Bey’in oğlu…
Hatime
Attila İlhan’ın deyişiyle ‘Meraklısına not’…
Sağın stratejistlerinden Fethi Gemuhluoğlu, Milliyetçi Cephe (MC)’nin mimarı olarak Cihat Bilgehan’ın Milli Eğitim Müsteşarı sıfatıyla protokolde yer alır… Bilgehan, Kürt isyancı Bedirhan Bey’in torunu. İsmet İnönü’nün torunu, Özden ve Metin Toker’in kızı Gülsün Bilgehan, Şimdiki Ak Parti’nin muadili merkez sağ Adalet Partili Cihat Bilgehan’ın oğlu ile evli. Bedirhanlar’ın Halide Edip’li, Nazım Hikmet’li yukarıdaki ilişkileri ayrı bir hikaye…
Anlaşılan Türkiye Tarihi’ni bir başka açıdan ve bu ‘açık sırları’ göz önüne alarak yeniden yazmak gerekecek! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder