10 Temmuz 2012 Salı

Ahmet Türk'ten Gün Sazak'a üstseçkin bir Türkiye fotoğrafı

Kasr-ı Kanco, Mardin’in Derik ilçesinde kale ev tarzında inşa edilmiş ihtişamlı bir yapı… Suriye sınırına 40 kilometre uzaklıkta. Ahmet Türk, doğduğu ve büyüdüğü Kasr-ı Kanco’yu “nefes aldığım yer” diye tarif ediyor. Burada çocukları ve torunlarıyla ilgileniyor. Ahmet Türk, boş vakitlerinde 30 bin dönümlük pamuk ve mısır tarlalarını geziyor. En büyük zevki satranç oynamak. Hayat da bir nevi satranç oyunu… İnsan bazen şah olur, bazen mat.
Ahmet Türk’ün izahına göre ne kendisi toprak ağası, ne de toprakları abartılacak kadar fazla. Toprak Reformu’ndan yana olduğunu bile açıklar. Türk kendi durumunu şöyle anlatır: “Ağalık ayrı bir şeydir. Bizim ilk sorunumuz ağalarla çıkmıştı. Bu yüzden kan davasına geçtik.”
Kan davasına geçmek! Ve bunu, bunca kariyere rağmen hala savunabilmek. Anlaşılacak şey değil.
Kültür tasarımında Yaşar Kemal nasıl ‘iyi eşkıyalar’ın romancısı, Yılmaz Güney ‘iyi eşkıyalar’ın sinemadaki idolüyse, Ahmet Türk de kötü feodalite içinde ‘iyi ağalar’ın meclisteki temsilcisidir. Bu tasarımda Ahmet Kaya nerde kaldı diyeceksiniz, o maraba çocuğu olarak İstanbul’a kendini atmış. “Karagümrük uyusun, Fatih uyusun. Atatürk Bulvarında rüyalar büyüsün.” Ahmet Kaya yoksulluk yuvalarının adamıdır. Gecekondu bile değildir Ahmet KayaAhmet Kaya ile Ahmet Türk’ün ortak paydası Mercedes’tir. Seçkin Kürtlerin Mercedes’le imtihanı bitmez… Ahmet Kaya gibi Ahmet Türk’ün adı da kaçak Mercedes olayına karışır.
Yılmaz Güney’le Ahmet Türk’ün ortak paydası ise kumardır. İkisi de deli kumar oynar ve sıkı içerler.
Konumuz kötü feodalite iyi aşiret… Sosyolojik facia niteliğindeki şu ifadeler Ahmet Türk’e ait: “Aşiret düzeni ile feodal düzeni karıştırmayın. Benim köyümde bir aşiret odası var.  Gelen misafirler en iyi şekilde ağırlanır. Biz geleneklere uygun davranan bir aileyiz.  7-8 köy akraba. İnsanlarım var. Her zaman beni desteklerler.”
Kasr-ı Kanco Ahmet Türk’ün dedesi Hüseyin Kanco tarafından 1905 yılında restore edilir. Bu ihtişamlı yapıya, şato demek daha doğru. Dedesi Hüseyin Kanco, Hamidiye alayına bağlı bir Kürt komutan olarak biliniyor.
Kasr-ı Kanco-PKK ilişkisi
Ahmet Türk, aşiretinden PKK’ya katılımın diğer aşiretlerden farklı olmadığını 7-8 kişinin katıldığını söyler. Bunlardan en açık örnek Ahmet Türk’ün yeğeni Beşir Türk’tür. Beşir TürkPKK militanı olarak, güvenlik kuvvetleri ile çatışırken ölmüştür. PKK itirafçılarından İsmail PoyrazKasr-ı Kanco’nun PKK’lıların irtibat merkezlerinden biri olduğunu iddia eder.
Çeşme’deki yazlık ve üstseçkin komşular
Ahmet Türk yaz tatillerini İzmir’in Çeşme ilçesindeki yazlığında geçiyor. Yazlık, Parlamenterler Sitesi diye anılan Günkent Sitesi’nde. Türk’ün komşuları arasında TBMM Eski Başkanı Ak Parti Milletvekili Köksal ToptanBDP’li Sırrı Sakık ve CHP’li Birgen Keleş var. Tabii komşuların hepsi birbirinden ilginç… Mesela profesör Ruşen Keleş’in eşi CHP’li Birgen Keleş… Teşkilat-ı Mahsusa şeflerinden (Çerkes) Eşref Sencer Kuşçubaşı’nın yeğenidir! Zaten Kuşçubaşı’nın eşi de Kürtçülüğü ilk tasarlayan isyancı Bedirhanlar’ın kızıdır.
Türk’ün bacanağı Mehmet Toprak MHP’den liste başı
Ahmet TürkMehmet Toprak’la bacanak. ToprakMHP Adana ve Adıyaman il yönetimlerinde görev yapmış bir isim. ToprakAhmet Türk’ten tamamen farklı bir eğilim içinde, “20 yıldır ülkücüyüm. Vatan ve bayrak konusunda babam olsa taviz vermem.” Toprak, 2007 genel seçimlerinde MHP’den Adıyaman milletvekili adayı olur. Liste başıdır, iyi oy alır, ama seçilemez. Ahmet Türk’le aralarında ilişkisini şöyle anlatıyor: “Eşimin ismi AyşeAhmet Bey’in eşinin ismi de Mülkiye. Eşlerimiz birbiriyle öz kardeş. 1978’de eşimle evlendiğimde Ahmet Türk CHP’den milletvekiliydi. O Mardinli bir aşiret lideri. Bense Bezik aşireti reisinin oğluyum. Aramızda bir kan bağı yok. Fikirlerimiz de ayrı. Ancak eşlerimiz birbiriyle kardeş.”
Ahmet Türk ve Mehmet Toprak’ın kayınpederleri Mehmet Emin İzol
Ahmet Türk ve Mehmet Toprak, Şanlıurfa’daki İzol aşiretinden evlenirler. Kayınpederleri o zamanlar İzol aşireti lideri olan Mehmet Emin İzol’dur.  Mehmet Emin İzol, yoğun çatışma atmosferi içinde Alparslan Türkeş’e yakın durur. Toprak, “Kayınpederim Türkeş’e Şanlıurfa’da 10 bin oy kazandırmıştı” der.
 Davul bile dengi dengine… Aşiret reislerinin çocukları birbiriyle evleniyor. Aralarına reayanın karışmamasına dikkat ediyorlar.
Mehmet Emin İzolAk Parti kurucusu ve Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol’ün babası. Ahmet Türk’le İzol aşiretinin bir başka bağlantısı daha var. Ahmet Türk’ün kızı Devran TürkZülfikar İzol’ün oğlu Mirhan İzol ile evlenir. Düğün dillere destan olur. Düğünde bana en ilginç gelen nokta davulcu ihalesidir. Düğünün davulcu ihalesi için iki ekip rekabet yapar. Kazanan ekip diğerine 500 bin TL vererek ihaleyi kazanır. Dolarların havada uçuştuğu düğünde, davulcular doları valizlerle taşır.
Düğün deyince aklıma bu sefer Zülfikar İzol’ün öbür oğlu Mehmet Bozan İzol’un düğünü geliyor. Mehmet Bozan İzolMHP Eski Milletvekili Süleyman Sazak’ın kızı Ayşegül Sazak’la evlenir. Ayşegül SazakSüleyman Servet Sazak’ın kızı aynı zamanda MHP’li Gün Sazak’ın torunu. Nikah şahitliğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin yapar.  Başbakan Erdoğan, onlara da meşhur üç çocuk tavsiyesinde bulunuyor.
Hatime
 MHP’li Mehmet Toprak’la BDP’li Ahmet Türk bacanak. MHP’li Sazak’ın kızıyla BDP’li Ahmet Türk’ün kızı birbirinin eltisi. Onların kayınpederi Zülfikar İzol Ak Parti kurucusu ve iki dönem Şanlıurfa milletvekili. Ahmet Türk’ün Çeşme’deki komşusu CHP Milletvekili Birgen KeleşKuşçubaşı’nın yeğeni. Kuşçubaşı’nın eşi Bedirhanlar’dan… Sazak’la İzol’un nikah şahidi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Yukarıdan beri ismi geçen insanları arda arda sıralayınca güzel bir Türkiye manzarası çıkıyor ortaya. Bu fotoğrafta utanacak, sıkılacak bir şey yok. Bu fotoğraf bizim gerçeğimiz. Fotoğrafı bozan tek şey, terör! Türkiye bunun üstünden bu fotoğrafı yorumlayarak çıkabilecek herhalde…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder