23 Nisan 2013 Salı

Başbakan Erdoğan'ın tek kozu Devlet Bahçeli



1.Güncelin hipotezi
Evet Başbakan Erdoğan’ın tek kozu Devlet Bahçeli

Erdoğan ile Bahçeli arasında bir rol paylaşımından söz etmiyorum.
Öyle bir şey yok.
Ama ben bu yazının sonunda size bu iddiamı ispat etmeye çalışacağım.
2.Önce tarafları bilelim
Artık kamuoyu olayı Türk Tarafı ve Kürt Tarafı olarak algılıyor. Barış Süreci’yle Kürt Tarafı’nı Abdullah Öcalan’ın temsil ettiğini resmen kabul ettik.
Öcalan’ın gücünün iki kaynağı var. Biri Leyla Zana’nın veciz ifadeyle belirttiği “Silah Kürdün sigortasıdır” olgusu. İkincisi de her şart altında Öcalan’ı destekleyen kitleler.
Uluslararası destek, bu iki olgu yanında tali etken olarak kalıyor.
Nasıl Kürt Tarafı’nın Öcalan’dan Altan Tan’a, Şerafettin Elçi’ye, Leyla Zana’ya, Kemal Burkay’a, eski Hizbullah yeni Hüda-Par’a kadar renkleri varsa, Türk Tarafı da ister istemez Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ve Fethullah Gülen isimlerinden oluşuyor.
Time dergisinin en etkin 100 listesinde Abdullah Öcalan ve Fethullah Gülen isimlerinin yan yana gelmesi Türkiye geneli için doğru ama Güneydoğu Bölgesi için yanlış bir seçki. Çünkü Fethullah Gülen HareketiGüneydoğu ve Akdeniz Bölgesi’nde politik bir aktör değil, sadece eğitim hareketi.
CHP’nin iç çelişkileriyle boğuştuğu süreçte Türk Tarafı’nın sözcüsü Devlet Bahçeli olarak şekilleniyor.
3.Anti-PKK yapı çöktü
Tansu Çiller-Mehmet Ağar döneminde yerel şeyhler, aşiret reisleri, korucular ve Hizbullah’la anti-PKK bir yapı oluşturulmuştu. Susurluk Operasyonu ile başlayan 28 Şubat darbesiyle bu yapı çöktü. Dönemin lider tiplerinden Abdullah Çatlı’nın katledilmesiyle süreç sonuçlandı.
Genel seçimde Başbakan Erdoğan son aşiret reislerini de siyaset sahnesinden sildi. (İzol örneğinde olduğu gibi.)
Cem Ersever; ‘Üçgendeki Tezgah’ta Türkler’in azınlık olduğu dört ili zayıf halka olarak nitelendirir. Bugün Diyarbakır da ideolojik baskıyla zayıf halkanın içine girmiş durumda.
Tansu Çiller-Mehmet Ağar döneminde yerel şeyhler, aşiret reisleri, korucular ve Hizbullah’la oluşturulan anti-PKK yapısı çöktü.
Hükümet’in yerel mollalara statü vermesi de boş bir çaba. Çünkü bu mollaların önemli bir kısmı, geleneksel bilgi kaynaklarına yaslanan Yavuz Selim-İdrisi Bitlisi Sünni çizgisinin devamı değil.
Aşiret reislerini Başbakan Erdoğan’ın tasfiye ettiğini yukarıda söyledik.
Çünkü şiddet merkezli Güneydoğu toplumsal zemininde Siyasal İslam’ın ‘İslam Kardeşliği İdeali’nin ne yazık ki bir karşılığı yok.
4.Hatime: Başbakan’ın tek kozu Devlet Bahçeli
CHP’nin iç çelişkileriyle boğuştuğu süreçte Başbakan Erdoğan’ın PKK’nın fütursuz anayasal taleplerine karşı elindeki tek koz Devlet Bahçeli mukavemeti…
HükümetKürt Tarafı’nın taleplerini dizginlemek için Türk Tarafı’nın taleplerini de masaya getirmeli.
Göze göz, dişe diş bir pazarlık için Türk Tarafı’nın sözcüsü de Devlet Bahçeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder