20 Kasım 2012 Salı

Koçgiri'den Dersim'e

Önce anahtar kelimelerimizi sıralayalım: Koçgiri Eyaleti, Alevistan Eyaleti, Türkmen Alevilik, Zazalık, Zaza Alevilik, Ermenilik vs.
Ötekileştirme artık bir sosyolojik terim olarak oturdu… Toplumu çatıştırmak isteyen güç odakları, her bir etnik ya da itikadi yapıdan bir bölünme gerekçesi çıkarmak istiyor. Bu ayrıştırma projelerine karşı, bizim tabii özellikleri yok saymadan bütüncül bir dil üretmemiz gerekiyor.
Rahmetli Kurthan Fişek’in deyişiyle ‘ve fakat’ bir durumla karşı karşıyayız. Bugün geldiğimiz noktada ne biz yeni bir bütüncül dil üretebiliyoruz, ne de karşımızdakiler bize derdini anlatabiliyor. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti’ni Çağdaş Osmanlı Ekseni’nden uzaklaştırıp gittikçe Ortadoğulaştırıyor.  
1.Önce CHP Sivas Milletvekili Ziya Halis’i hatırlayalım
CHP Sivas Milletvekili Ziya Halis, Devlet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı. Ziya Halis, Alevi kökenli bir politikacı.  Halis CHP’den ayrılıp 13 Mart 2010 tarihinde Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanlığı'na seçildi. Anayasa oylamasında CHP’nin zıddına ‘Evet’ oyu kullanan EDP, etkisiz bir sol parti olarak kaldı. Genel Başkan Ziya Halis 14 Mart 2011 tarihinde görevinden istifa etti.
2.Ziya Halis’ten yeğeni Yücel Halis’e
Ziya Halis’in yeğeni Yücel Halis, yıllar önce PKK’ya katıldı. Yücel HalisPKK’ya katıldığı zaman, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan, yeni bir yapılanmaya gitti. Öcalan, 1921 yılında girişilen ‘Koçgiri İsyanı’na atfen, Yücel Halis odaklı ‘Koçgiri’ adını verdiği sözde yeni bir eyalet daha kurdu.  ‘Koçgiri Eyaleti’ PKK’nın bu çekirdek etrafında genişlettiği ‘Alevistan Projesi’nin bir parçası… ‘Alevistan Projesi’ de Büyük Kürdistan’ın adımlarından.
Erdal İnönü liderliğindeki SHP’den ayrılıp Halkın Emeği Partisi (HEP)’ni kuran kadro aslında böyle bir içerikten hareket etmişti. HEP içinde Aleviliğin en etkin ismi Arif Sağ idi. Sonra oluşum, sadece Kürtçü odaklı olarak HEP-HADEP-DEP-DTP-BDP adlarıyla yoluna devam etti.  
Öcalan, ‘Koçgiri Eyaleti’ olarak adlandırdığı Sivas-Zara-Divriği-Kangal ve Hafik bölgelerini kapsayan bu alanın sorumlusu olarak da Yücel Halis’i atamıştı.
Bu durum, tesadüfi bir olay değildi. Öcalan, Türkiye düşmanlığından dolayı yabancılaşarak PKK’ya gelen Yücel Halis’le yeni bir eylem alanı ve yeni bir ötekileşme modeli seçmişti. PKK’nın Dersim-Tunceli tecrübesinde ötekileşme ile kısmi bir aşama kaydettiği Türkiye karşıtı cephenin, Sivas özelinde Alevi tabanında yeni bir modelini denemişti.
3.PKK ve Karadeniz
PKK’nın Karadeniz özeli için bile Kemal Pir’den bu yana örgütlenmeleri var. Doğu Karadeniz’in farklı etnik yapılarından bugün bile PKK’ya katılanlar biliyoruz. Aileleri yormamak için bu isimleri şimdilik geçelim.
DEP’den BDP’ye Karadeniz seçim sonuçlarında bu etnik ayrışmanın açık desteği var. Geçmişi hatırlayalım Karadenizliler, DEP’in amblemi kelebekle ANAP’ın amblemi arı’yı karıştırdı, bu yüzden Karadeniz’de sanılandan daha fazla DEP oyu çıktı esprisi yapılmıştı.
Seçim sonuçlarındaki kararlılık incelenince olayın basit bir karıştırma değil, iradi bir tercih olduğu anlaşılıyor.
4. Dağlıca Baskını Yücel Halis’in işi
Ziya Halis’in yeğeni Yücel Halis ise 2008 yılında terör örgütü PKK’nın Hakkari bölge sorumlusu oldu.
Türkiye, Yücel Halis’i 12 Mehmetçiğin şehit düştüğü Dağlıca saldırısı ve kaçırılan 8 Mehmetçiği Kuzey Irak’a giden Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekillerine tutanakla teslim eden kişi olarak tanıdı.
TSK, 10 Ekim 2011 tarihinde Hakurk ve Hinere kampları bombalayınca ‘Alişer Koçgiri’ kod adlı Yücel Halis de öldü.
Yücel Halis’in kod adı: ‘Alişer Koçgiri’ sıfatı ‘Koçgiri Celladı’
Yücel Halis’in kod adı da misyonuna uygun olarak seçilmiş.  Terör örgütü içinde Yücel Halis’in adı: ‘Alişer Koçgiri’
5.Soru şudur: Milli bütünlük ve kimlik çelişkisini nasıl aşacağız?
Türkiye bir milli bütünlük projesiyle parçalarını birleştirmeyi başaramazsa, düşman, bütün renklerimizi bütüne karşı cepheleştirecektir. Türk aydını ne yapıp edip, farklılık içinde birliğin formülünü bulmak zorunda…
Tanpınar’ın “Her şey bizden bir yeni terkip bekliyor” buyurduğu noktadayız. Şu ana kadar geçerli bir formülü bulabilmiş değiliz. Ak Parti’nin doğal olarak Erbakan geleneğinden getirdiği İslam kardeşliği ve MHP’nin gül bahçeli birlik söylemi içeren yaklaşımları Kürtçülerden bir karşılık bulabilmiş değil. CHP ulusalcılıkla Avrupa işbirlikçiliği arasında gidip geliyor. Her üç parti Kürt ve Alevi olgularının birbiriyle çakıştığı, iç içe girdiği alanlarda dökülüyor. Etnik çatışmalara aklıselimle yol vermeyen Devlet Bahçeli, “Kürt Aleviler, Ermeni kökenlidir” gibi şaibeli bir iddiayı seslendiren Yusuf Halaçoğlu’nu nasıl Kayseri milletvekili yaptı hala anlayamıyorum.
Aynı şekilde Ak PartiDersim üzerinden Kılıçdaroğlu’na yüklenirken, aslında karşısındaki iki farklı çizgiyi tek bir cephe haline getiriyor. Ak Parti için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi bu yüzden riskli hale geliyor. Önceki yerel seçim sonuçlarında bu cephenin izleri var.
6.Öteki değil beriki: Yücel Halis’in dedesi İsmail Bey ve kuzeni polis Yadigar Akanlaç
Ziya Halis’in ağabeyinin oğlu olan ve bir dönem şirketinde çalışan Yücel Halis’in sözde Koçgiri Ayaleti’nde kan kusturduğu günlerde kız kardeşinin oğlu olan Yadigar Akanlaç ise polis olarak İstanbul’da görev yapıyordu. Yadigar Akanlaç 27 Nisan 1993 tarihinde İstanbul Kartal’da şehit düştü. Dev-Sol mensuplarının taraması sonucu Yadigar Akanlaç’ı devriye gezen ekip arabası içinde kaybettik.  
Ziya Halis’in dedesi ve Yücel Halis’in büyük dedesi Enver Paşa’nın yönettiği Sarıkamış Harekâtı sırasında Allah-ü Ekber Dağları’nda şehit olan İsmail Bey’di.
7.Hatime:
Mecelle, “Sui-misal, misal değildir” der... Eksilere değil, artılara bakacağız. Biz PKK’lı Yücel Halis’i değil, Allah-ü Ekber Dağları’nda şehit düşen İsmail Bey’i, torunu politikacı Ziya Halis’i ve polis memuru torunu şehit Yadigar Akanlaç’ı kardeşliğimizin temeli olarak zenginleştireceğiz.
Birbirimizin dilini anlayıncaya kadar, konuşup dinleyeceğiz. Kimin gidecek başka bir yeri var?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder