13 Haziran 2012 Çarşamba

5 N 1 C ve Cüneyt Özdemir'in soyağacı!

Evet başlık aslında 5 N 1 K olması lazım… Ama bugünkü konumuzun bir tarafında 5 N 1 K programı sunucusu Cüneyt Özdemir olunca başlık da kendiliğinden değişti. Cüneyt Özdemir’in programında daima anti-sağ, sol muhalif bir söylem var. Bu yazı, kendini muhalif zanneden Cüneyt Özdemir’in nasıl bir iktidarın içinde olduğunu anlatma denemesidir.

 1 N : Ne?

Kanal D’de çalışan arkadaşım anlatıyor. “Biz de yayın akışı hazırlanırken haber saatinden önce iki dizinin yeri belirlenir, sonra diğerlerine yer bulunur.” Soruyorum “hangi reytingi yüksek diziler bunlar?” Arkadaşım cevap veriyor, “Akasya Durağı ve Arka Sokaklar!”  Cevaba şaşırdığımı anlayıp devam ediyor: “Bunlar Türker İnanoğlu’nun yapımları, izlenme oranı, yapım standartları adına ne derseniz deyin bütün kriterler Türker İnanoğlu için bir tarafa bırakılır.”
Şimdi CNN Türk’ün yayın akışına da 5 N 1 C ? Cüneyt şerhi düşüldü.

2 N : Ne zaman ?

Önce Türker İnanoğlu’ndan başlayalım. İnanoğlu daha önce Sesam Başkanı idi. Türker İnanoğlu, Berker inanoğlu’nun kardeşi, Filiz Akın’ın eski, Gülşen Bubikoğlu’nun yeni kocası. İnanoğlu kardeşlerin film şirketinin adı Erler FilmTürker ve Berker kardeşler, Erler Film ve URT olarak Türk sinemasında onlarca filmin yapımcılığını, bazen de yönetmenliğini yaptılar.
1980’li yılların sonu Türkiye video günleri yaşıyor.

3 N : Nerede ?

İnanoğlu kardeşler, bıkmadan usanmadan Türk filmlerinin haklarını satın alıyor. Kelepire düşürülmüş filmlerin telif haklarını üç kuruşa topluyorlar. Ulusal Video şirketini kuruyorlar. Yüzlerce filmin telif hakkını ellerine alıyorlar. Bu arada işin hukuki yapısını da, Sinema Kanunu’nu revize ederek o zaman Turgut Özal’ın has adamı olan Yaşar Okuyan vasıtasıyla TBMM’de hallediyorlar. Bu kanunla telif hakkına belirli bir tarihi sınırı getiriliyor. Derken Ulusal Video’ya Yaşar Okuyan da ortak oluyor. İnanoğlu kardeşler, filmleri toplayarak Türk sinemasının köprübaşlarını ele geçiriyor.

90’lı yıllara gelindiğinde özel televizyon kuruluşları bir biri ardına piyasaya çıkıyor. Sabah gazetesi sahibi Dinç Bilgin’in ATV’si de yayın hayatına başlamış. İnanoğlu kardeşler kendileri yeni bir televizyon kanalı kurmuyor, ATV’ye ortak oluyorlar. Ellerinde en büyük koz, kelepire düşürdükleri Türk filmlerinin telif hakları. Bu haklarla Sabah grubunun elindeki ATV’ye % 51 hisseyi satın alarak ortak olurlar.

4 N : Nasıl ?

Türker İnanoğlu, Filiz Akın’la evlendi. Bu evlilikten İlker adlı bir çocuğu oldu. İlker İnanoğlu, ‘Yumurcak’ filmleriyle Türk sinemasının çocuk yıldızları arasında yer aldı. Sonra babasının sahibi olduğu Ulusal Video-URT’de yönetici oldu.

Filiz Akın bahsi

Filiz Akın, terzi Leman Şaşırmaz’ın kızıdır. Filiz Akın’ın kız kardeşi annesinin izinde ilerlemiş tekstil mühendisi işkadını Günseli CoşkunerGünseli Tekstil’in sahibi Coşkuner, aynı zamanda sahasında doktora sahibi.

Filiz Akın, Türker İnanoğlu’ndan ayrıldıktan sonra Leon Rubinstein ile evlendi. Paris’e yerleşen çiftin beraberliği 12 yıl sürdü. Filiz Akın 1993 yılında boşanma gerekçelerini vatan hasretine bağladı: “Önceleri insan yabancı bir kentte kendisini oyalıyor. Yeni insanlar bulurken, fazla düşünmüyor.  Sonra bir boşluk ve vatan hasreti başlıyor. Ne kadar özledim Türkiye’yi bilemezsiniz. İçimdeki boşluk, bir süre sonra buraya yabancılaştırdı beni. Eşimle de yabancılaştık. Burada bir işim olsaydı, belki bu noktaya gelmezdik. Bu kadar özlemezdim Türkiye’yi.”

Sonra Filiz Akın Türkiye’ye döner. Türkiye özlemi o kadar ileri gitmiştir ki, Türkiye’nin resmi kurumlarından MİT’in eski müsteşarı Sönmez Köksal ile evlenir. Tören MİT’in Marmara Köşkü’nde yapılır. Nikah şahitleri dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk’tur.

İkinci eş Bubikoğlu

Türker İnanoğlu, Filiz Akın’dan boşandıktan sonra sinema oyuncusu Gülşen Bubikoğlu ile evlendi. Gülşen Bubikoğlu’nun kardeşi Nilgün Bubikoğlu da manken ve sunucu idi. TGRT’de Hanımeli ve Kadın Gözüyle programlarında sunuculuk yaptı. Burada kendisiyle yapımcı sıfatıyla çalıştım.

Bubikoğlu’nun dayısı kim?

Adnan Şenses,Türk Sanat Müziği’nin nevi şahsına münhasır karakterlerinden biri. Şenses müzik yaşamı yanında çok evlenmesiyle de ünlü. Ama benim için onun asıl önemi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan ayrılıp cezaevine giderken Erdoğan için yaptığı konuşmadaki samimiyetidir. Sonra araya kara kedi girse de o gün Erdoğan’ın yanındaki ‘en öteki adam’ Şenses’ti. Sosyolojik olarak önemli bir karakterdir Şenses.

Adnan Şenses’in konumuzla alakası Gülşen ve Nilgün Bubikoğlu kardeşlerin dayısı olmasıdır. Yani 1 C / Cüneyt Özdemir’in eşinin dayısı bugün baş düşman bildiği Erdoğan’ın ilk toplumsal referanslarından biridir. Nokta!

5 N: Niçin?

Gelelim Berker İnanoğlu’na

Berker İnanoğlu; Fim-San Vakfı Eski Başkanı Ümit Utku ile bacanaktır. Berker İnanoğlu, Aysel, Ümit Utku, Ayten Hanım’la evlidir. Bir kardeşleri daha var onun adı da Nurten

Berker İnanoğlu ve Ümit Utku, Yeşilçam’ın hep komünistlerle çalışan ama komünizm karşıtı, milliyetçi isimleridir. MC’nin çok sevdiği sinemacılardır onlar… Ümit Utku’nun oğlu Menderes Utku ‘Afacan’, Berker İnanoğlu’nun oğlu Sezer İnanoğlu Sezercik adıyla sinema filmleri yaparlar. Yani Sezercik-Sezer İnanoğlu, Afacan-Menderes Utku ile teyze çocuğu, Yumurcak-İlker İnanoğlu ile amca çocuğudur. Gel zaman git zaman çocuklar büyüyor… Menderes Utku da büyüyüp bir sosyete playboyu oluyor. Milliyetçi Ümit Utku’nun oğlu TİP (Türkiye İşçi Partisi) Genel Başkanı Boğaz’daki Aşiret’ten Mehmet Ali Aybar’ın kızı Güllü Aybar ile birliktelik yaşar.

Bu arada Berker İnanoğlu, Sezercik’in annesi Aysel Hanım’dan ayrılıp Perihan Savaş ile evlenir. Perihan Savaş, Berker İnanoğlu’ndan ayrıldıktan sonra Yılmaz Zafer ve bilahare İbrahim Tatlıses’le evlenir.

Berker İnanoğlu, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi sonrasında MHP Davası’nda yargılanır. İnanoğlu, MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi’dir. MHP Davası’nda partinin İstanbul faaliyetlerine iş dünyasından destek sağlama görevi sebebiyle yargılanır. Berker İnanoğlu 22 Nisan 1991 tarihinde ABD’de kanser tedavisi gördüğü sırada vefat eder. (Yüce Allah rahmet eylesin.)

Hatime: 1 K’dan 1 C’ye: Cüneyt Özdemir

Bütün eski sağcı işadamlarının bugünkü varisleri sağa karşıdır… İnanoğlu cephesinin de sola kırması ve kızları Zeynep’e eş olarak 32. Gün’ün ofisboyu, 5 N 1 K’nın sunucusu Cüneyt 
 Özdemir’i seçmesine şaşırmıyorum. Bu hep böyledir.

Cüneyt Özdemir, programda vurguyu içerikten ‘rakibi’ istihzaya çevirince meşhur kahkahası, boş bir sırıtmaya dönüşüyor.

Benzer şekilde karikatür yapmak zordur. Önce resim bileceksin. Resim yaptıktan sonra karikatür çizebilirsin. Cüneyt Özdemir’in, Soner Yalçın’la birlikte çalıştıkları dönemde, bu gülüş içerikle bütünleştiği için anlamlı bir durumdu. İş, Özdemir’e kalınca, seviye Acun Ilıcalı seviyesine düştü, ‘tıngır elek tıngır tas’.

Mesela Cüneyt Özdemir, Deniz Gezmiş ve saz arkadaşlarını anlatırken, bir evliyayı anlatıyor sanırsınız. ‘Denizler aşağı, Denizler yukarı.’ İdam kararı ayrıca incelenmeli, ama bu adamlar neticede teröristtir. Ve terör insanlık suçudur! Şimdiki CHP’nin Eski Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş’in babası Eski CHP’nin Dışişleri Bakanı Turan Güneş bile bunu açıkça söylemiştir. Bunun dışında Özdemir’in İçişleri Bakanı’na sürekli saldırıları ise yenir yutulur cinsten değil…

Kıymetli 1 C/ Cüneyt Özdemir; oturmuşsun trilyonluk servetin üstüne, evlenmişsin, Ali Mavi doğmuş, çoluk çocuğa karışmışsın. Ne güzel bir işin var, her gün televizyona çıkıyorsun. Ama abartmamak lazım, muhalefet iktidarın kucağında oynanan bir oyun değildir. Muhalefet ciddi bir iştir. Akıllı olmak lazımdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder